A szójababot – és a belőle készült tofu is – erőteljes rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, állítja egy, a Food Research International című folyóiratban publikált tanulmány – olvasható a Huffingtonpost hírei között.
A University Arkansas egyetemi kutatói megállapították, hogy a szójaszósz előállításánál a préselés után megmaradt szójababmagvakban található peptidek laboratóriumi környezetben képesek megállítani a vastagbélrák növekedését, valamint a máj és a tüdő rákos sejtek terjedését.
„Magasabb koncentrációban adagolt peptidek szignifikáns gátló hatást fejtettek ki, ami a dózis csökkentésével egyenesen arányosan csökkent. Ez azt jelenti, hogy minél nagyobb a szója mag peptid tartalma, annál nagyobb a hatása a ráksejtekre – írták a kutatók a tanulmányban
A tanulmány szerint a peptidek hatása kimondottan biztató: vastagbélrák esetében 73, májráknál 70, míg tüdőráknál 68 százalékos sikerrel tudták megfékezni a sejtek növekedését.
Egy másik természetes vegyület, amelyek potenciálisan megállítani a rák a kék szőlő által tartalmazott resveratrol vegyület, amely laboratóriumi körülmények között – annak ösztrogén hatása miatt – képes volt megállítani a mellrák sejtek növekedését.
A brokkoli által tartalmazott szulforafán, úgy tűnik, hogy képes arra, hogy – egyelőre csak laborkörülmények között – végezzen a leukémiás sejtek a laborban környezetben anélkül, hogy bármilyen káros mellékhatással lenne az egészséges sejtekre – írta a The Huffingtonpost.