Rizs, ami kétszeresen bírja a sót

A nagyon sós talajban is fejlődésre képes rizsfajt fejlesztettek ki Fülöp-szigeteki kutatók. A növény kétszer annyi sót visel el, mint a korábbi fajok.

kn
2013. 04. 17. 15:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagyon sós talajban is fejlődésre képes rizsfajt fejlesztettek ki Fülöp-szigeteki kutatók. A növény levelein lévő spórái segítségével választja ki a sót, így azokon a tengerparti területeken is lehet termelni, amelyeket a tengervíz gyakran eláraszt – közölte Kshirod Jena, a Fülöp-szigeteki Rizskutató Intézet (IRRI) munkatársa.

A kifejlesztett rizsfaj kétszer annyi sót visel el, mint a korábbi fajok. Jena szerint kifejlesztése igazi áttörés: először sikerült egy sótűrő, de nem ehető vadon termő rizsfajt termeszthető fajjal keresztezni. Az ilyen különböző örökítőanyaggal rendelkező növényeknél általában nem indul fejlődésnek a csíra, Jena kutatócsapatának 34 ezer keresztezésből sikerült három csírát nyernie, közülük is csak egy maradt életben.

Az új faj négy-öt éven belül már vetőmagként is rendelkezésre áll majd a szakértők szerint. A világon elfogyasztott rizs mennyiségének kilencven százaléka Ázsiából származik. A vetési területek tizenkét százaléka, vagyis húszmillió hektár erősen sós terület.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.