Kisebbek lettek a fák termésének magvai

Kisebbek, gyengébbek, kevésbé reproduktívak lettek az esőerdők kiirtása miatt a fák termésének magvai Brazíliában.

2013. 06. 04. 4:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatók szerint a folyamatot az is gyorsíthatja, hogy az erdőkben megfogyatkozott a nagytestű madarak száma, amelyek a fák gyümölcseivel táplálkoznak, és segítik a magok szétszóródását. A Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmány egyik szerzője, Pedro Jordano, a sevillai Danana Biológiai Központ munkatársa szerint őt és kollégáit leginkább az lepte meg, hogy mekkora hatással volt az erdőirtás a fák ilyen irányú evolúciójára, ami alig néhány generáció alatt, viszonylag nagyon rövid időn belül zajlott le.

A brazíliai atlanti esőerdő egykor rendkívül színes növény- és állatvilág élőhelye volt. A cukor- és kávéültetvények XIX. század elején kezdődött telepítése azonban az erdőirtások miatt hatalmas pusztítást végzett az esőerdőkben. Mára az eredeti erdőségnek csupán a 12 százaléka maradt fenn – emlékeztetett a cikket ismertető BBC online hírszolgáltató.

A kutatók kilencezer magot gyűjtöttek be az esőerdő pálmafáiról, hogy megvizsgálják az erdőirtás hatásait. Azok a magok, amelyeket az erősen kiirtott területekről gyűjtöttek be, sokkal kisebbek voltak, mint azok, amelyeket az erdő érintetlen pontjain találtak. A magyarázat kutatásakor a tudósok számos szóba jöhető szempontot figyelembe vettek a klímaváltozástól a talaj termékenységén át az erdősűrűségig. Ám arra nem találtak bizonyítékot, hogy ezek váltották volna ki a változást. „A legfontosabb faktor a nagy gyümölcsevő fajok eltűnése volt” – hangsúlyozta Jordano, aki a brazíliai Sao Paulo Állami Egyetem szakembereivel együtt dolgozott a tanulmányon.

Az Amazonas trópusi esőerdői még mindig szenvednek a világ legnagyobb vízgyűjtő területét 2005-ben sújtó megaszárazságtól.

Ugyanakkor vannak kutatások, amelyek szerint az amazonasi esőerdő mégsem olyan sérülékeny a globális felmelegedéssel szemben, mint azt eddig széles körben vélték.

Az viszont biztos, hogy a klímaváltozás hatására összezsugorodhat a növények több mint felének és az állatok egyharmadának a természetes környezete.

Magáról az Amazonasról pedig kiderült, hogy széndioxidot „lehel ki” mivel a benne lévő élő baktériumok feldolgozzák a környező esőerdőkből a folyóba kerülő faszármazékokat.

A gyümölcsevő tukánok és kotingák nagy szerepet játszottak a magvak szétszórásában. De ahogy az esőerdő területe csökkent, ezek a madarak is eltűntek, és csak a kisebbek, pl. a rigók, maradtak meg helyettük. Azzal, hogy a fákon kisebbek lettek a gyümölcsök, amelyeket a kisebb madarak is fogyasztani tudnak, garantáltabb lett a magvak szétszóródása. A tudósok azonban megállapították, hogy ezek a magvak már gyengébbek. „A kisebb méretű magok sajnos azt jelentik, hogy az erdő sikeres megerősödése kevésbé valószínű” – értékelte Jordano.

– Kevésbé valószínű az is, hogy a kisebb magok kicsíráznak, ugyanis nagy az esély arra, hogy kiszáradnak, így erősebben vannak kitéve a gombák támadásának – sorolta a problémákat a kutató. Azt is hozzáfűzte, hogy a klímaváltozás miatt az esőerdők is melegebbek és szárazabbak lesznek, ami még inkább csökkenti a magok túlélési esélyeit.
A kutatók szerint valószínűleg nemcsak a brazíliai atlanti esőerdőre vonatkoztathatók megállapításaik, hanem más trópusi erdőterületekre is, ahonnan a nagytestű gyümölcsevők, mint a tukánok, tapírok, majmok és más emlősök, valamint madarak, ilyen gyorsan eltűnnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.