Az Aucklandi Egyetem kutatói 23 korábbi tanulmány több mint négyezer résztvevővel felvett adatait elemezték – tudósított a BBC hírszolgálata a The Lancet című orvosi hetilapban megjelent kutatásról. Minden elemzett tanulmány a D-vitamin táplálékkiegészítő egészséges felnőttek csontsűrűségére gyakorolt hatását vizsgálta.
A D-vitamint átlagosan két éven át szedték a résztvevők. A vizsgálatokat a világ számos országában, köztük Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Hollandiában, Finnországban és Norvégiában folytatták.
A csont ásványi sűrűsége a csont erősségének és ásványainak a test különböző részein megjelenő mértéke. Sokan tekintik a gyakori törést előidéző csontritkulás jelzőjének.
Bár a kutatás nem talált D-vitamint szedőknél semmiféle kedvező hatást, felfedeztek egy kicsi, de statisztikailag értékelhető csontsűrűség-növekedést a csípőízülethez közeli combcsontnyakban. A szerzők szerint ez azonban nem valószínű, hogy klinikai szempontból is jelentős lenne.
Ian Reid, az Aucklandi Egyetem munkatársa, a tanulmány szerzője úgy véli, a kutatási eredmények rávilágítottak arra, hogy egészséges felnőtteknek nincs szükségük D-vitamin táplálékkiegészítő szedésére. Elmondta, hogy ha csak olyanok számára javasolnák az alacsony dózisú D-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők szedését, akiknél valószínűleg hiány léphet fel, a felszabaduló jelentős forrásokat az egészségügyben máshol jobban is fel lehetne használni.
Laura Tripkovic, az angliai Surreyi Egyetem táplálkozástudományi tanszékének kutatója szerint nem csoda, ha a tanulmány nem talált bizonyítékokat a D-vitamin csontritkulást megelőző hatására, mert a betegségben igen sok egyéb tényező – gének, étrend és környezet – is szerepet játszik. Úgy véli, a legtöbb egészséges ember elegendő D-vitamint képes előállítani a napfény és kiegyensúlyozott táplálkozás segítségével. Elmondta, hogy a táplálékkiegészítőkkel bevitt, túl sok D-vitamin ártalmas is lehet, mert a kalcium felhalmozódhat, és károsíthatja a vesét.
Akár három évvel is nőhetne az átlagéletkor, 7-10 százalékkal csökkenne a halandóság és 35 százalékkal a rákos megbetegedések, ha megszüntetnénk a D-vitamin-hiányt.
A nagyon alacsony D-vitamin-szint következtében mintegy 1,7-szeresére nő a halálozási arány – derül ki egy nyolcéves vizsgálatból, melyet tízezer ember bevonásával végeztek. A magyarok több mint fele, tél végére pedig közel kétharmada szenved D-vitamin-hiányban.
A napfényben töltött idő hatással van az asztmások állapotára az immunrendszer változása révén – derül ki egy friss kutatásból, amelyet a londoni King’s College csoportja végzett. Az eredmények alapján az alacsony D-vitamin-szint a panaszok súlyosbodásához vezethet.