Szerdán van egyik legfontosabb élelmiszerünk, a kenyér világnapja. Az emberiség történelmében már évezredek óta kiemelt helyet foglal el a kenyér. Különböző kultúrákban más-más gabonából, és különböző módon sütik, formája sokféle lehet. A liszt lehet többek között búza, rozs, tönköly, kukorica, de akár rizs is, teljes kiőrlésű, különböző adalékokkal – mondjuk búzacsírával, olajos magvakkal, burgonyával – gazdagított.
Magyarországon a legfinomabbnak tartott, egyben a legolcsóbb a fehér kenyér. Nem véletlen, hogy 80 százalékban ezt a fajtát fogyasztjuk. Ugyanakkor a médiában számtalan olyan információt lehet olvasni, miszerint a fehér liszt, illetve az abból sütött kenyér az ember egyik legveszélyesebb mérgei közé tartozik, ráadásul nap mint nap, önként és dalolva fogyasztjuk.
Ma a fehér kenyér az egyetlen kenyér, amelynek összetételében teljes mértékben meg lehet bízni, ez ugyanis 100 százalék BL-80 elnevezésű búzalisztből készül. A fogyasztó azonban elég nehezen fejtheti meg, hogy rozs- vagy rozsos, legfőképpen a bűvös teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret vásárolva mit is eszik tulajdonképpen.
Gyermekeink táplálkozásában különösen fontos a gabonafélék megfelelő megválasztása.
Szerettünk volna tisztán látni ebben a kérdésben, ezért szakértőhöz, Kubányi Jolánhoz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnökéhez fordultunk:
– A fehér kenyér fogyasztása nem tilos. Amint annyi más élelmiszerrel kapcsolatban is szoktuk mondani, mindent lehet fogyasztani, de mértékkel. A fehér kenyér is kisebb mértékben ajánlott, mégpedig elsősorban az alacsonyabb rosttartalma miatt. A napi ajánlott rostmennyiség 35-40 gramm, Magyarországon átlagosan 15 gramm rostot fogyasztunk. Ez nagyon kevés, a kenyér pedig – ha nem fehér – sokat emelhetne az átlagon.
– Miért olyan fontos a rostok fogyasztása?
– Sok betegség megelőzésében van fontos szerepük a rostoknak, hogy mást ne mondjak, a daganatos betegségek esetében is. Száz gramm fehér kenyérben nagyjából 3 gramm rost van, a bakonyi barnában 5-6 gramm, a teljes kiőrlésű lisztből készült Graham-kenyérben pedig 11-12 gramm. Ha figyelembe vesszük, hogy étkezésenként 10-15 dkg kenyeret eszünk meg, akkor a teljes kiőrlésű kenyerekkel szinte meg is oldanánk a napi rostszükségletünk fedezését.