Világnap: mit is tudunk a mindennapi kenyerünkről?

A kenyér világnapja alkalmából megnéztük, mit is tudunk rosszul a kenyérről. A dietetikus válaszol.

Pósa Árpád
2013. 10. 16. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán van egyik legfontosabb élelmiszerünk, a kenyér világnapja. Az emberiség történelmében már évezredek óta kiemelt helyet foglal el a kenyér. Különböző kultúrákban más-más gabonából, és különböző módon sütik, formája sokféle lehet. A liszt lehet többek között búza, rozs, tönköly, kukorica, de akár rizs is, teljes kiőrlésű, különböző adalékokkal – mondjuk búzacsírával, olajos magvakkal, burgonyával – gazdagított.

Magyarországon a legfinomabbnak tartott, egyben a legolcsóbb a fehér kenyér. Nem véletlen, hogy 80 százalékban ezt a fajtát fogyasztjuk. Ugyanakkor a médiában számtalan olyan információt lehet olvasni, miszerint a fehér liszt, illetve az abból sütött kenyér az ember egyik legveszélyesebb mérgei közé tartozik, ráadásul nap mint nap, önként és dalolva fogyasztjuk.

 

Ma a fehér kenyér az egyetlen kenyér, amelynek összetételében teljes mértékben meg lehet bízni, ez ugyanis 100 százalék BL-80 elnevezésű búzalisztből készül. A fogyasztó azonban elég nehezen fejtheti meg, hogy rozs- vagy rozsos, legfőképpen a bűvös teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret vásárolva mit is eszik tulajdonképpen.

Gyermekeink táplálkozásában különösen fontos a gabonafélék megfelelő megválasztása.

Szerettünk volna tisztán látni ebben a kérdésben, ezért szakértőhöz, Kubányi Jolánhoz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnökéhez fordultunk:

– A fehér kenyér fogyasztása nem tilos. Amint annyi más élelmiszerrel kapcsolatban is szoktuk mondani, mindent lehet fogyasztani, de mértékkel. A fehér kenyér is kisebb mértékben ajánlott, mégpedig elsősorban az alacsonyabb rosttartalma miatt. A napi ajánlott rostmennyiség 35-40 gramm, Magyarországon átlagosan 15 gramm rostot fogyasztunk. Ez nagyon kevés, a kenyér pedig – ha nem fehér – sokat emelhetne az átlagon.

– Miért olyan fontos a rostok fogyasztása?
– Sok betegség megelőzésében van fontos szerepük a rostoknak, hogy mást ne mondjak, a daganatos betegségek esetében is. Száz gramm fehér kenyérben nagyjából 3 gramm rost van, a bakonyi barnában 5-6 gramm, a teljes kiőrlésű lisztből készült Graham-kenyérben pedig 11-12 gramm. Ha figyelembe vesszük, hogy étkezésenként 10-15 dkg kenyeret eszünk meg, akkor a teljes kiőrlésű kenyerekkel szinte meg is oldanánk a napi rostszükségletünk fedezését.

– Hogyan tervezhetjük meg magunknak a heti fehérkenyér- és teljeskiőrlésűkenyér-fogyasztásunkat?
– Ilyen konkrét ajánlást nem lehet találni. Lehetőleg mindennap fogyasszunk teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, még ha nem is csak azt eszünk. Ha van lehetőségünk választani, akkor mindenképpen a teljes kiőrlésű mellett döntsünk.

– A vásárlóknak manapság még elég nehéz felismerni a teljes kiőrlésű kenyereket. Mit javasol, hogyan tájékozódjanak?
– A kenyerek neve nem mindig segít. A címke az egyetlen, ami a megfelelő tájékoztatást nyújtja. A Magyar Élelmiszerkönyv még nem szabályozza a teljes kiőrlésű kenyér összetételét, de az ajánlás szerint 90 százalékban teljes kiőrlésű lisztből kell készülnie. A nagyobb áruházakban több csomagolt kenyeret találhatunk, ezek címkéje az esetek többségében kellő információt nyújt a választáshoz. A kisebb élelmiszerboltokban már nehezebb a helyzet. Szerencsére rövidesen a nem csomagolt termékekre is kötelezően címkét kell majd tenni, sőt a címkéken fel kell majd tüntetni az allergén anyagokat is. Mindez sokat segít majd a tájékozódásban.

 

 

– Mire figyeljünk még?
– A kenyér összetétele mellett figyeljünk az eltarthatóságra is. Az előre csomagolt kenyér fokozottan hajlamos a penészedésre. Ha előfordul, ne csak azokat a szeleteket dobjuk ki, amelyeken látszanak a penészfoltok, hanem az egészet, mert a folyamat már elkezdődött – tanácsolta Kubányi Jolán, az MDOSZ elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.