A mindennapi életünk része, sokszor észrevétlenül. A napi étkezés során rendszerint bekerül a szervezetbe a megfelelő mennyiség, de ha nem figyelünk oda, könnyen baj lehet belőle. Túladagolható-e a fehérje, és vajon segíthet a túlsúly leadásában? A Webmd.com portál összeszedte a leggyakoribb tévhiteket és tudnivalókat a szervezetünk egyik legfontosabb építőanyagáról. Tizenkét kérdés és tizenkét válasz a fehérjéről.
A testsúlyunk mintegy 15 százalékát kitevő fehérje elengedhetetlen szerves része az emberi sejteknek. Energiaforrás, a sejtek vázát képező nélkülözhetetlen összetevő, a molekulák szállításáért felelős komponens, méreganyagokat semlegesít, izom-, és csontjavító. Élettani funkciói miatt ezért fontos dolog a napi fehérjebevitel biztosítása.
2. A férfiaknak több fehérjére van szükségük, mint a nőknek?
Az emberi szervezet fehérjeigénye függ a nemtől, a súlytól, az életviteltől, a fizikai aktivitás szintjétől, és még tucatnyi más dologtól. Egy átlagos felnőtt férfinak napi 56 gramm, egy nőnek 46, míg a tinédzser fiúknak 52, a csecsemőknek napi tíz gramm fehérjére van szükségük. Az 50 grammos napi átlag fehérjebevitel a következőkből állhat össze: 21 grammnyi fehérje csirkehúsból, 13 gramm fehérje két nagy tojásból, 8 gramm fehérje két evőkanál mogyoróvajból, további 8 gramm egy pohár joghurtból. A szakértők 10 testsúlykilogrammonként napi 8 gramm fehérjét ajánlanak.
A fehérjebevitel elvárt mennyiségét befolyásolja a rendszeres testmozgás. Aki sportol, annak több fehérjére van szüksége. A legutóbbi kutatások alapján az átlagembernek napi 0,8 gramm, míg az aktív sportolóknak 1-2 gramm fehérjére van szükségük kilogrammonként, ami segíthet az izomzatnak regenerálódni és újraépülni.
A fehér és vörös húsok egyaránt gazdag proteinforrások, viszont az állati fehérjék – a telített zsír miatt – veszélyesek lehetnek a koleszterinszintre, ami a szívbetegségek kialakulásának egyik fő oka. Érdemes mértékletességet tanúsítani a vörös húsok iránt is, amik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát rejtik magukban. A szakértők heti legföljebb fél kilogrammban határozzák meg a bevihető vörös hús mennyiségét.