Tények és legendák a fehérjékről

Hogyan hat a szervezetre a fehérjedús étrend? Mik a fehérjeszegény táplálkozás jelei?

tt
2014. 01. 31. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mindennapi életünk része, sokszor észrevétlenül. A napi étkezés során rendszerint bekerül a szervezetbe a megfelelő mennyiség, de ha nem figyelünk oda, könnyen baj lehet belőle. Túladagolható-e a fehérje, és vajon segíthet a túlsúly leadásában? A Webmd.com portál összeszedte a leggyakoribb tévhiteket és tudnivalókat a szervezetünk egyik legfontosabb építőanyagáról. Tizenkét kérdés és tizenkét válasz a fehérjéről.

A testsúlyunk mintegy 15 százalékát kitevő fehérje elengedhetetlen szerves része az emberi sejteknek. Energiaforrás, a sejtek  vázát képező nélkülözhetetlen összetevő, a molekulák szállításáért felelős komponens, méreganyagokat semlegesít, izom-, és csontjavító. Élettani funkciói miatt ezért fontos dolog a napi fehérjebevitel biztosítása.

2. A férfiaknak több fehérjére van szükségük, mint a nőknek?

Az emberi szervezet fehérjeigénye függ a nemtől, a súlytól, az életviteltől, a fizikai aktivitás szintjétől, és még tucatnyi más dologtól. Egy átlagos felnőtt férfinak napi 56 gramm, egy nőnek 46, míg a tinédzser fiúknak 52, a csecsemőknek napi tíz gramm fehérjére van szükségük. Az 50 grammos napi átlag fehérjebevitel a következőkből állhat össze: 21 grammnyi fehérje csirkehúsból, 13 gramm fehérje két nagy tojásból, 8 gramm fehérje két evőkanál mogyoróvajból, további 8 gramm egy pohár joghurtból. A szakértők 10 testsúlykilogrammonként napi 8 gramm fehérjét ajánlanak.

A fehérjebevitel elvárt mennyiségét befolyásolja a rendszeres testmozgás. Aki sportol, annak több fehérjére van szüksége. A legutóbbi kutatások alapján az átlagembernek napi 0,8 gramm, míg az aktív sportolóknak 1-2 gramm fehérjére van szükségük kilogrammonként, ami segíthet az izomzatnak regenerálódni és újraépülni.

A fehér és vörös húsok egyaránt gazdag proteinforrások, viszont az állati fehérjék – a telített zsír miatt – veszélyesek lehetnek a koleszterinszintre, ami a szívbetegségek kialakulásának egyik fő oka. Érdemes mértékletességet tanúsítani a vörös húsok iránt is, amik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát rejtik magukban.  A szakértők heti legföljebb fél kilogrammban határozzák meg a bevihető vörös hús mennyiségét.

A magas fehérjetartalmú étrend nem tesz csodát, viszont a szakemberek szerint sok esetben kiválthatja az elhízásért okolt szénhidrátokat. A fehérjében gazdag étel lassabban közlekedik a tápcsatornában, és az emésztéséhez is több energiát éget el a szervezet. Mindezek mellett a fehérje segít stabilan tartani a vércukorszintet, így csökkenti a rohamosan ránk törő éhségérzetet, és féken tartja a rajtaütésszerű nassolási rohamokat. Szakértők figyelmeztetnek arra, hogy a magas  fehérjetartalmú, alacsony szénhidráttartalmú étrend hosszútávú következményei egyelőre nem ismertek.

A túlzásba vitt fehérjedús étrend alapjában véve nem okozna problémát, viszont egy idő után számolni kell a felesleges kalóriákból adódó súlygyarapodással, és az ebből adódó betegségek kockázatával, így a vese- és cukorbetegséggel.

A fehérje építőkövei az aminosavak. A természetes fehérjék 20 különféle aminosavból épülhetnek fel, de az emberi szervezet ezek közül csak néhányat képes előállítani – a többihez a táplálékból juthat hozzá. Ezek utóbbiak az úgynevezett esszenciális aminosavak. A teljes értékű fehérjék tartalmazzák mind a kilenc esszenciális aminosavat, ilyen fehérjéket főként sajt, tojás, és hús fogyasztásával vihetünk be a szervezetünkbe. A növényi eredetű fehérjeforrásokból általában egy vagy több az esszenciális aminosav hiányzik, ezek közül a bab és a tofu kivétel, ám meg kell jegyeznünk, hogy néhány fajta aminosavból ezek is csekély mennyiséget tartalmaznak.

Korábban aggódtak a szójában található izoflavonok, az ún. fitoösztrogén miatt, s egyesek azt javasolták, hogy a nők inkább kerüljék a szójafogyasztást . A szakértők azonban azt mondják, hogy  a kiegyensúlyozott étrendbe illesztve a szójafehérje alacsony zsírtartalmú alternatívát jelenthet a  a magas zsírtartalmú állati fehérjékkel szemben mindkét nem számára. A szója tehát egészséges, a kulcsszó itt is a mértékletesség. A szója tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, kiválóan helyettesíti az állati eredetű fehérjéket, éppen ezért a vegetáriánusok sokszor váltják ki a húsételeket szójakészítményekkel, például tofuval. A szójababból készítenek még szójatejet, edamamét, vagy tempeh-t is.

Ez nem igaz, mivel a szénhidrátokkal és zsírokkal ellentétben a fehérje nem tapad meg, hanem folyamatosan dolgozza fel azt a szervezet, így minden nap szükség van az utánpótlásra.

Minden húsétel, a baromfi, a marha, a tenger gyümölcsei, a tojás, a feldolgozott szójából készült termékek, a dió és más magvak, valamint a borsó és a bab is nagyszerű fehérjeforrás, amivel biztosítható a napi fehérjemennyiség.

A Harvard egyetem egy felmérése szerint a legtöbb amerikai a napi kalóriabevitelének 12-18 százalékát fedezi fehérjeforrásból. Azoknál, akik ezt a szintet 20-25 százalékra emelték – és finomított cukrok bevitelét helyettesítették fehérjefogyasztással –, csökkent a szívbetegségek kockázata.

A legtöbb embernek nem kell aggódnia a fehérjehiány miatt. Ez alól kivételt képeznek az idősek, és a keményvonalas vegetáriánusok, akik még állati eredetű fehérjét sem fogyasztanak, így lehetséges, hogy egyes esszenciális aminosavakból csak igen kis mennyiséget vesznek magukhoz táplálékukkal. A fehérjehiány jelei közé tartozik a izomfáradtság, izomfájdalom, a gyengeség és a hirtelen testsúlyvesztés is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.