Ahogy azt már korábban megírtuk, nem mindegy, hogy a nagy nyári melegben milyen vízben hűtjük le magunkat, mert a strandokon – különös tekintettel az illegális fürdőhelyekre – kellemetlen fertőzéseket is elkaphatunk a vízben, ha nem vagyunk elég óvatosak. Az sem mindegy, hogy milyen strandeszközökkel szeljük a habokat.
Most az ételek kerültek a középpontba, a panaszbejelentésekről, engedélyekről és a biztonságos büfékről Zoltai Annát, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága vendéglátás- és étkeztetésfelügyeleti osztályának vezetőjét kérdeztük.
– Milyen egészségügyi kockázatai lehetnek a strandbüféknek?
– Normális esetben nem szabadna hogy bármilyen egészségügyi kockázatot vagy veszélyt jelentsen egy strandbüfé. A legális strandokon ez többnyire megvalósul, a komoly probléma az illegális strandoknál felállított, vonatkozó engedéllyel nem rendelkező alkalmi árusokkal van. A strandokon üzemeltetett büféknek külön engedélyre van szükségük ahhoz, hogy ételt árusíthassanak.
– Mennyi időre szól az engedély, és a fogyasztók hogyan tájékozódhatnak arról, hogy a hely rendelkezik-e vele?
– A strandokon kizárólag a külön engedéllyel rendelkező helyek tarthatnak nyitva és árusíthatnak ételt-italt. Lényeges, hogy a vásárlók éberek legyenek, ha bármi gyanúsat észlelnek, ne vásároljanak az adott helyen. A mozgóárusok esetében jogszabályok határozzák meg, hogy lennie kell egy telephelynek; érdemes megnézni, van-e ilyen, illetve fel van-e tüntetve. Ha úgy tapasztalják, hogy nincs erre vonatkozó információ, inkább keressenek más helyet. A külön engedély folyamatos vagy szezonális lehet, a nyitás előtti vizsgálat alapján kapja a vállalkozó, és később váratlanul ellenőrzünk.
– Azokon a helyeken, ahol nem frissen készült élelmiszert – lángost vagy sült kolbászt – árulnak, mire érdemes figyelnie a vásárlónak?
– A csomagolt élelmiszerek esetében a lejárati időt kell megnézni, bár ezek az ételek-italok kevésbé veszélyesek, mint a nyitottan, melegen vagy hűtve tartott fogások. Ahol például felhalmozták a kínálópultokon a kihűlt ételt, amelyet a fogyasztás előtt újra kell melegíteni, ott inkább ne vásároljanak. A tárcsaszerűen felhalmozott és kihűlt étel a fesztiválokon is jellemző, ahol ráadásul gyakran nincsenek is megfelelően védve az ételek, ezért a por és a legyek is könnyen rászállnak. Ha a minőségi problémák már ránézésre egyértelműek, nem szabad az adott helyen étkezni. A lángossal kapcsolatban azt tanácsolnám, hogy ne egyenek abból, amelyen érződik, hogy égett olajban sütötték, amelynek szúrós szaga van, az olajban ugyanis olyan égéstermékek halmozódik fel, amely káros lehet az emberek számára.