A D-vitamin hiánya memóriaromlást (is) okozhat

A D-vitamin alacsony szintje és a demencia kockázata között kétszer olyan erős a kapcsolat, mint gondolták.

VD
2014. 08. 10. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Neurology című ideggyógyászatai szaklapban közzétett tanulmány szerzői mintegy 1650, a 65. életévüket betöltött ember adatait vizsgálták meg. Kutatásuk nem az első, amely erre az összefüggésre utal, ám szerzői szerint ez az eddigi legnagyobb léptékű – adta hírül a BBC.

Az Exeteri Egyetem orvosi karának David Llewellyn vezette kutatócsoportja hat éven át követte a vizsgálat résztvevőit. Az időszak kezdetén senki sem szenvedett demenciától, szív- és érrendszeri betegségektől és agyvérzése sem volt senkinek. Az időszak végén azt találták, hogy a megfelelő D-vitamin-szinttel rendelkező 1169 résztvevőnél tíz százalék volt az esélye, hogy kialakul a demencia. Hetven embernél tapasztaltak komoly D-vitamin-hiányt: náluk nagyjából duplájára, húsz százalékra nőtt a kockázat.

„Azt vártuk, hogy összefüggést találunk a D-vitamin alacsony szintje és a demencia, illetve a Alzheimer-kór kockázata között, ám az eredmény bennünket is meglepett: valójában kétszer olyan erős volt a kapcsolat, mint előzetesen véltük” – magyarázta Llewellyn.

További kutatásnak kell megállapítania, vajon a D-vitamin pótlásával késleltethető-e vagy megelőzhető-e az Alzheimer-kór vagy az elbutulás. Azt nem mutatta ki a kutatás, hogy a D-vitamin alacsony szintje demenciát okozna – tette hozzá.

Nagy-Britanniában körülbelül 800 ezren élnek demenciával, számuk 2021-re egymillió fölé emelkedhet. A D-vitamin forrása lehet a táplálék (olajos halak), a táplálék-kiegészítők és a bőrt érő napsütés. Az idősebbek bőre már nem képes olyan hatékonyan D-vitaminná alakítani a fényt, ezért náluk valószínűbb a hiány és inkább szorulnak pótlásra más forrásokból.

A D-vitamin neve ellenére nem vitamin, hanem egy rendkívül érdekes molekula, amely már 500 millió éve jelen van a Földön. Alapvető szerepe a sejtek szaporodásának gátlása, a sejtek differenciálódásának fokozása, huszonötezer génünk tizedének működését képes befolyásolni. Hiányának kezelésére először 1824-ben írtak fel csukamájolajat, száz évvel később pedig rájöttek arra, hogy a D-vitamin-hiány előfordulása szoros összefüggést mutat a napfény szezonális változásával.

A D-vitamin-hiány megszüntetésével a magyarok halandósága 7-10 százalékkal csökkenne, az átlagéletkor pedig 2-3 évvel nőne. A szükséges D-vitamin-érték elérése 26 százalékkal csökkentené a csípőtáji törések, 78 százalékkal a gyermekkorban kialakuló 1-es típusú cukorbetegség, 35 százalékkal a rákos megbetegedések, és jelentős mértékben az influenza kockázatát. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a D-vitamin növelheti a mellrákos nőknél a túlélési arányt, míg hiánya a férfiak esetében a prosztatarák jele lehet. Az alacsony D-vitamin-szintet a bőrrák agresszívebb formáival is összefüggésbe hozták.

Bár a szervezet 2-3 hónapig is képes tárolni a D-vitamint, sajnos csak kevés természetes élelmiszerben fordul elő nagyobb mennyiségben. Együnk tengeri halakat, olajos magvakat, mákot vagy tejtermékeket, és ha lehet, akkor mindezt a szabadban tegyük, ugyanis a D-vitamin a napfény hatására termelődik a szervezetben.

Lakatos Péter Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára a Magyar Nemzetnek korábban elmondta, hogy a D-vitamin-hiány megszüntetésére elegendő lenne, ha májustól szeptemberig naponta negyed órát pólóban, rövidnadrágban a szabadban töltenénk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.