Egy sor tanulmány szerint a vízzel hígított gyümölcslé és az édesítő nélküli gyógytea a legjobb szomjoltók. Kevés cukrot, és ezáltal kevés kalóriát tartalmaznak. Az ásványvizekkel is hozzájuthatunk a szervezetből kiürült sókhoz, egyúttal pedig a vízveszteség pótlására is alkalmasak. Hogy mely innivalókkal tudjuk a legjobban helyreállítani a szervezet felborult egyensúlyát, annak néztünk utána a Focus.de írása nyomán.
Magyarországon a különböző típusú vizek definícióját a 65/2004. (IV. 27.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendeletben határozták meg:
„Természetes ásványvíz: természetes állapotában emberi fogyasztásra szánt víz, amely védett, felszín alatti vízadó rétegből származik, eredendően szennyeződésmentes, ásványianyag- és nyomelemtartalma, valamint egyéb összetevőinek következtében egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik és egyértelműen megkülönböztethető az ivóvíztől.
Forrásvíz: természetes állapotában emberi fogyasztásra szánt víz.
Ivóvíz: emberi fogyasztásra szánt víz, amely megfelel az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet előírásainak, azaz eredeti állapotában vagy kezelés utáni állapotban ivásra, ételkészítésre alkalmas.
Szikvíz: olyan szén-dioxiddal dúsított ivóvíz, amelyet szifonfejes palackban hoznak forgalomba.
Dúsított, ízesített, vagy dúsított és ízesített víz: emberi fogyasztásra szánt víz, amelyet természetes ásványvíz, forrásvíz vagy ivóvíz dúsításával, ízesítésével, vagy dúsításával és ízesítésével állítanak elő.”
A gyógyvizek olyan ásványvizek, amelyeket az Országos Tisztiorvosi Hivatal szakemberei megvizsgáltak és beltartalmuk, valamint fizikai tényezőik alapján engedélyezték ezen termékek esetén a gyógyvíz megnevezés használatát. A 74/1999. (XII. 25.) EüM rendelet alapján gyógyvíznek azt a természetes ásványvizet nevezhetjük, amelynek bizonyított gyógyhatása van: megfelel az ásványvíz követelményeinek, és fogyasztási előírások betartása mellett iható vagy inhalálásra alkalmas, és ilyen felhasználásban bizonyított gyógyhatása van. Nagyon fontos, hogy a palackok címkéjén gasztroenterológiai orvosi szakvélemény alapján fel kell tüntetni a javallatokat, ellenjavallatokat és a fogyasztási előírásokat.