Veszélyeztetett fajokat fenyegethet a Trump-kormány legújabb döntése

Nem találták indokoltnak a tavaly életbe lépett rendelkezést.

MTI
2017. 06. 13. 12:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézkedést 2015-ben maga a halászati ipar kezdeményezte együtt az érintett szövetségi államok kormányaival, a területükön élő törzsek vezetésével és a szövetségi hatóságokkal, és megvalósításához egy év múlva láttak hozzá.

A rendszabály a Kalifornia és Oregon állam partjainál folyó vonóhálós kardhalhalászatot szigorította, hogy minél kevesebb hosszúszárnyú bálna, nagy ámbrás cet, rövidszárnyú gömbölyű fejű delfin, palackorrú delfin, kérgesteknős, álcserepes teknős, olajzöld fattyúteknős, közönséges levesteknős essen a több száz méteres vonóhálók áldozatául. Az előírás lehetővé tette, hogy két halászati szezonra beszüntessék a kardhal halászatát, ha túl sok veszélyeztetett tengeri élőlény kerül a 20 hajót el nem érő halászflották vonóhálóiba.

A nemzeti tengeri halászati szolgálat a felmondást azzal indokolta, hogy nem indokolt az új védelem. „Ami a gazdaságosságát illeti, ennek a rendszabálynak sokkal jelentősebb lenne a hatása a halászati flottára, mint eredetileg véltük” – közölte Michael Milsteint, a rendelkezést felmondó szolgálat szóvivője.

A rendszabály által érintett bálnapopulációk némelyike néhány százra csökkent az elmúlt évtizedekben – magyarázta a beszüntetett rendszabály jelentőségét Catherine Kilduff, a biológiai sokszínűség központja (CBD) környezetvédelmi csoport illetékese. Ez a csendes-óceáni fajok védelmét szolgáló egyik első rendszabály, amelyet a Trump-kormány felmondott – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.