Visszafordíthatatlan károkat szenved el az Amazonas medencéje

Nagyszabású duzzasztógát-építési program zajlik a régióban, amely felborítja a természet egyensúlyát.

MTI
2017. 06. 16. 12:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg 428 hidroelektromos gát építése van tervben, 140 pedig már elkészült vagy építik. A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a gátak befolyásolják a teljes folyórendszer dinamikáját, különleges fajok ezreit sodorva ezzel veszélybe. Tanulmányukat a Nature című tudományos lapban mutatták be.

„A világ a legsokszínűbb vizes területét fogja így elveszíteni” – mondta Edgardo Latrubesse, az amerikai Austinban lévő Texasi Egyetem professzora, a tanulmány vezető szerzője.

Az Amazonas-medence több mint 6,1 millió négyzetkilométer területet foglal el. A folyó, mellékfolyói és a környező esőerdők a Föld édesvízkészletének húsz százalékát adják, a régió a modern orvostudományban is használt értékes alapanyagok lelőhelye. Ez a bolygó legnagyobb és legösszetettebb folyórendszere.

Ezért is vált a hidroelektromos gátak építésének fő területévé. A tanulmány azonban rávilágít arra, hogy az Amazonas vízi útjai mentén a megújuló energia nyeréséért tett erőfeszítések súlyos problémákhoz vezethetnek – írja a Bbc.com.

A nemzetközi kutatócsoport aggodalmát fejezte ki a folyó üledékrétege természetes mozgásának megzavarása miatt. Az üledék létfontosságú tápanyagokat rejt az Amazonas régiójának vadvilága számára, emellett befolyásolja a vízi utak kanyargását és áradását is.

Latrubesse kiemelte: az üledék határozza meg, hogyan működik a folyó, hogyan mozog, hogyan alkot új földterületeket, hogyan frissíti az ökoszisztémát.

A kutató szerint az előzetes környezeti felméréseket minden egyes gát esetében izolálva végezték el, csak a közvetlen környezetre vonatkozó hatását vizsgálták. A szakértő szerint szélesebb körű vizsgálatra van szükség.

A tudós és munkatársai elkészítették a gátak környezeti sebezhetőségi indexét (DEVI), amely a gátaknak az Amazonas-medence folyóira és azok ökoszisztémáira gyakorolt jelenlegi és lehetséges sebezhetőségeit vizsgálja. Egy terület sebezhetőségét 0-tól 100-ig terjedő skálán helyezi el a gátak okozta változások alapján.

A kutatók szerint a Madeira, a Maranón és az Ucayali nevű mellékfolyókat érinti leginkább a probléma, ezeknek adták a legmagasabb DEVI számot: a Madeira több mint 80, a Maranón 72, az Ucayali pedig 61 pontot kapott a skálán. Ezek a folyók rengeteg különleges fajnak adnak otthont, melyek veszélybe kerülnek, ha a területükön tervezett gátaknak akár csak töredéke is megvalósul. „Fajok ezreinek életére lehet hatással a gátprojekt, több akár ki is halhat” – figyelmeztet a veszélyre Latrubesse.

A kutatók kiemelték: minden kár visszafordíthatatlan lehet, és minden kockázatot figyelembe kellene venni, mielőtt megkezdődik a gátak építése.

Az Amazonas üledéke táplálja Dél-Amerika legnagyobb mangroveerdejét, korábbi vizsgálatok pedig kimutatták, hogy az Amazonas-medencétől a Mexikói-öbölig az esőzés és a viharok rendszerét is befolyásolja.

„A hatásdimenzió nemcsak regionális, hanem az egész féltekére vonatkozhat. Ha az összes tervezett gátat megépítik, összeadódó hatásaik olyan változásokat okozhatnak az Atlanti-óceánba tartó üledékben, amelyek károsítják a klímát” – mondta Latrubesse.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.