A Tesla riválisa lesz az IKEA, de nem az autóiparban

Nagyjából egymillió forintba kerül egy olyan akkumulátor, amely már tényleg értelmet ad a napelemeknek.

MN
2017. 08. 03. 4:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a Tesla és Elon Musk vezérigazgató mostanában a 3-as modell néven ismert elektromos autóra koncentrál, amelynek nemrég indult el a sorozatgyártása, a cég egy másik ágazatában, a háztartási energiatermelésben és -tárolásban komoly versenytársat kapott: a svéd IKEA bejelentette, hogy napelemek és az általuk termelt áramot tárolni képes akkumulátorokat fog forgalmazni.

A napelemeket és akkumulátorokat nem az IKEA gyártja, hanem a brit Solarcentury, illetve a dél-koreai LG. Egyelőre csak a brit piacon kínálnak 3,3 kilowattórás akkumulátort, a kedvezményekkel együtt 3000 fontért, vagyis nagyjából 1 millió forintért. A 3,3 kilowattórás akku teljesen feltöltve arra elég, hogy 200 watt teljesítményt adjon le tizennégy és fél órán keresztül, vagyis akár egész éjjel működtesse egy családi ház világítását, már ha energiatakarékos rendszert használnak.

A megújuló energiák használatában igazi forradalmat hozhat az áram tárolási lehetőségeinek fejlődése, hiszen kiküszöböli a legnagyobb hátrányt, hogy nem mindig fúj a szél vagy süt a nap. A Tesla egyszerre próbálkozik ennek háztartási és ipari léptékű megvalósításával, de utóbbi szegmensben komoly riválisai vannak. Az IKEA beszállása is azt jelzi, hogy a napelemek és a háztartási akkumulátorok ára folyamatosan csökken, így egyre többen engedhetik meg maguknak, amivel végül akár 70 százalékkal is lehet csökkenteni az áramszámlát.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.