Ez már a szép új világ: mindenkit látnak az arcfelismerő kamerák

A jogvédők legvadabb orwelli rémálmai látszanak megvalósulni, ha már a vécépapírra is arcfelismerő kamera vigyáz.

Kovács Áron
2017. 09. 01. 14:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az arcfelismerő technológiát eddig jobbára csak a sci-fi vagy a kémfilmek világából ismertük, de a jelek szerint mára megérett a mindennapi használatra. A kínai rendőrség legalábbis a napokban bejelentette, hogy 25 – többnyire drogügyek miatt körözött –embert fogtak az arcfelismerő kamerák segítségével Csingtaóban, egy sörfesztiválon.

Ehhez elég volt 18 kamerát felszerelni a fesztivál bejárataihoz, a számítógép pedig egyetlen másodperc alatt azonosította a tömegben a gyanúsítottakat, köztük egy tíz éve szökésben lévő embert. A helyi hatóságok szerint az arcfelismerő rendszer 98,1 százalékos pontossággal működik, és azonnal riaszt, ha azonosít valakit, aki szerepel a rendőrségi nyilvántartásban.

Kínában már nem is ez az első alkalom, hogy élesben használják az arcfelismerő rendszert: az AFP összeállítása szerint már négy városban használnak ilyet, hogy beazonosítsák és megbüntessék a szabálytalankodó gyalogosokat. Sőt, már a KFC gyorsétterem is használ arcfelismerést: a „fizess mosollyal” projektben több étteremlánc az Alipay fizetési rendszerrel együttműködve azon dolgozik, hogy még bankkártyát se kelljen használni, hanem felismerik a vevőt, és egyszerűen levonják a számlájáról a fogyasztás árát.

Bár az arcfelismerés fejlődése komoly aggodalmakat kelt azokban, akiket érdekelnek olyan fogalmak, mint az állampolgári jogok és a magánszféra, a technológia terjedése megállíthatatlan. A China Southern Airlines légitársaság arcfelismerő kamerákra cseréli a beszállókártyákat, a pekingi Ég templomában pedig a mellékhelyiségben használják, hogy megakadályozzák a vécépapírtekercsek ellopását.

Bár kisebb tempóban, az arcfelismerő rendszerek Nyugaton is terjednek. Nagy-Britanniában a rendőrség idén a Notting Hill fesztiválon szkennelt be több tízezer arcot, annak ellenére, hogy jogvédők tiltakoztak az eljárás ellen. A schwechati repülőtéren decembertől vezetik be az E-gates névre keresztelt rendszert: aki rizikósnak vélt országokból érkezik, annak mindenképpen át kell mennie az ellenőrzésen, még akkor is, ha osztrák állampolgár. Magyarországon először Józsefvárosban építettek ki arcfelismerésre alkalmas kamerarendszert, majd idén nyáron a FINA világbajnokságon használták a technológiát.

Az emberi arcon számos olyan egyedi jelet lehet azonosítani – például a pupillák közti távolság –, amelyek együtt ugyanolyan egyedi mintát alkotnak, mint az ujjlenyomat. A számítógépek fejlődésével pedig lehetővé vált, hogy ezeket gyakorlatilag valós időben felismerjék, és összevessék az adatbázisokkal. Ez új lehetőségeket nyit a bűnüldözés számára, hiszen például egyes jellemzőket még plasztikai műtéttel sem lehet megváltoztatni, a kamerák pedig képesek folyamatosan szkennelni a járókelőket.

A fenti példákból is látszik, hogy nem csak bűnüldözésre, hanem kereskedelmi célokra is felhasználják a technológiát, ami kényelmes lehet ugyan, de felvet aggályokat. A jogvédők rémálmaiban amúgy is Orwell 1984 című regényének világa jön elő, ha szóba kerül az arcfelismerés, hiszen szinte semmi nem akadályozza meg, hogy ne csak a bűnügyi nyilvántartásokat használják a megfigyelők, hanem gyakorlatilag mindenkit folyamatosan figyeljenek, és korlátlanul rögzítsék, mikor, merre járt, mit vásárolt, kivel találkozott. Egy amerikai jelentés szerint például az FBI-nak máris rendelkezésére áll egy olyan adatbázis, amelyben az amerikaiak felének arcmása szerepel, és rendszeresen használják is, anélkül hogy az érintettek erről tudnának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.