A világ ötödik legnagyobb gyémántját találták meg

Értéke az első becslések alapján 40 millió dollár lehet.

MN
2018. 01. 15. 10:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ eddigi ötödik legnagyobb gyémántját találták meg egy lesothói bányában Dél-Afrikában. Az 1000 karátot megközelítő (910) drágakő akkora, mint két golflabda – szemlélteti a Bloomberg. Értékét növeli, hogy kiváló minőségű, azaz D színű, ami a fényességét jelöli, valamint IIa típusú, amely kategória olyan tisztaságra utal, amelybe a gyémántok egy-két százaléka sorolható. Ilyen a legismertebb kő is, a Koh-i-Noor, illetve a legnagyobb is, a 3106 karátos Cullinan.

A Gem bányatársaság letsengi lelőhelyén találták, az árát nem tippelték meg, hiszen az a csiszolásától függ – nyilatkozta Clifford Elphick vezérigazgató. A Bloomberg hasonló köveket és árat is említ összehasonlításként. A Lucara Diamond Corpnak tavaly egy 1109 karátos gyémántért 53 millió dollárt fizettek. A rekorder egy 813 karátos gyémánt, a 2015-ben megtalált követ 63 millió dollárért (csaknem 16 milliárd forintért) adta el a társaság.

„A gyémántok árának alakulása rendkívül változatos, és számos tényező befolyásolja” – mondta Ben Davis, a Liberum Capital elemzője. Értékét jelenleg 40 millió dollárra becsülik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.