Elhunyt John Young – a kilencedik űrhajós, aki a Holdon járt

87 éves korában érte a halál.

MTI
2018. 01. 07. 8:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghalt John Young amerikai asztronauta, aki több mint negyvenéves pályafutása alatt hatszor járt a világűrben – közölte szombaton a NASA.

A veterán űrhajós pénteken, 87 éves korában halt meg tüdőgyulladás szövődményeinek következtében.

John Young volt a kilencedik ember, aki a Holdon járt.

A NASA és a világ is elveszítette az űrhajózás egyik első úttörőjét – emlékezett az elhunyt űrhajósra Robert Lightfoot, a NASA vezetője.

Az 1930-ban született John Young több mint negyvenéves pályafutás után, 2004-ben ment nyugdíjba. Ő volt az egyedüli olyan amerikai asztronauta, aki a NASA mindhárom űrprogramjában – a Geminiben, az Apollóban és a Space Shuttle-ban is – részt vett.

Az Apollo–16 parancsnokaként 1972 áprilisában három éjszakát töltött a Holdon, amelyről később úgy fogalmazott: „a Hold egy kedves hely”. Az Apollo–16 másik holdra szálló űrhajósával, Charles Duke-kal egymázsányi holdkőzetet gyűjtött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.