Újabb és újabb furcsaságok derülnek ki a rejtélyes, szivar alakú objektumról

A Vega irányából érkezett a naprendszer első ismert csillagközi vendége.

Molnár Csaba
2018. 01. 07. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb és újabb furcsaságok derülnek ki arról a rejtélyes, még megközelítően sem gömb alakú objektumról, amelyet néhány hete fedeztek fel a csillagászok, amikor elsuhant a Nap mellett. Az égitestet 1I/2017 U1-ként katalogizálták, de később a (némileg) jobban megjegyezhető ’Oumuamua nevet adták neki. Ez hawaii nyelven hírhozót jelent (az objektumot ugyanis Hawaiin, a haleakalai obszervatóriumban fedezték fel). Noha az ’Oumuamua alig egy hónapja ismeretes az emberiség számára, hivatalos elnevezése már háromszor változott, ami jól mutatja, hogy a tudósok egyelőre még nem igazán tudják, hová tegyék az objektumot. A Nemzetközi Csillagászati Unió (amely jogosult az égitestek elnevezésére) először C/2017 U1 néven regisztrálta, mert azt hitték, hogy üstökösről van szó (C: comet – üstökös), később ezt módosították A/2017 U1-re, mert ekkor aszteroidának tűnt. Nemrég minden kétséget kizáróan kiderült, hogy az ’Oumuamua egy másik naprendszerből érkezett. Így ez az első felfedezett csillagközi utazást tett égitest, elnevezéséhez új kategóriát kellett létrehozni. A neve pedig (egyelőre) 1I/2017 U1 (I: interstellar – csillagközi) lett. 

230 méter hosszú az ’Oumuamua. Először október 19-én pillantották meg a Hawaiin dolgozó csillagászok, ezután ráirányították a Hubble- és a Spitzer-űrtávcsövet és a chilei „nagyon nagy távcsövet” (Very Large Telescope) is. 

35 méter széles és ugyanilyen magas, tehát leginkább szivarhoz hasonlítható az alakja. Szokatlan pályája és formája miatt persze rutinszerűen beindultak az összeesküvés-elméletek arról, hogy ez egy másik naprendszerből érkezett idegen faj űrhajója. Voltak, akik a Ráma nevet javasolták neki, mert Arthur C. Clarke Randevú a Rámával című regényében hasonlóképp fedeznek fel egy idegen űrhajót. 

33 millió kilométerre volt a Földtől az ’Oumuamua, amikor először felfedezték (ez a Föld–Hold-távolság 85-szöröse). Ekkor már 

40 napja távolodott a Naptól, amelyet

0,255 csillagászati egységre, vagyis 38 millió kilométerre közelített meg (a csillagászati egység az átlagos Nap–Föld-távolság).

26,33 kilométert tesz meg az ’Oumuamua másodpercenként jelenleg. Amikor a legközelebb ért a Naphoz, 87,71 kilométer per másodpercre gyorsult. Pályája alapján azt valószínűsítik, hogy nagyjából a Lant csillagképben elhelyezkedő Vega csillag irányából érkezhetett a Naprendszerbe. De ez csak jelenleg tűnik így, mivel 

300 ezer évvel ezelőtt tartózkodhatott az ’Oumuamua a Vega mai helyén, amikor viszont a csillag még a közelben sem volt. Nem marad sokáig az aszteroida Naprendszerünkben, minthogy 

1,20 a pályaexcentricitása, vagyis a Nap körül leírt ellipszis alakú útja nagyon elnyújtott. Minél közelebb van az excentricitás a nullához, annál inkább kör alakú a pálya (a Földé 0,016). Az 1 fölötti excentricitás azt is jelenti, hogy az objektum sebessége eléri a Naprendszerből való szökéshez szükséges gyorsaságot, magyarul ahogy jött, úgy el is fogja hagyni csillagrendszerünket. 

6,96–8,1 óra alatt fordul meg a hossztengelye körül az ’Oumuamua. A színe sötétvörös, hasonlóan a Naprendszer távoli vidékein keringő objektumokéhoz. Sűrűsége nagy, sok fémet tartalmaz.

22,08 volt az ’Oumuamua abszolút magnitúdója (fényessége) felfedezésének idején, de gyorsan elhalványult, ahogy távolodott a Naptól, így mostanra már a legnagyobb földi távcsövekkel sem látható.

30 centiméter vastag, széntartalmú vegyületekből (szén-dioxidból, metánból és metanolból) álló kéreg fedi, amely hőszigetelőként hathatott, így hiába érte el felszíni hőmérséklete a 

600 kelvint (327 Celsius-fokot), amikor elhaladt a Nap mellett, a magjában lévő jég nem olvadt fel, és ez összetartotta az aszteroidát, amely így nem aprózódott fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.