Utoljára 1953-ban álltunk olyan közel az atomháborúhoz, mint most

A képzeletbeli órán már csak 2 perc van éjfélig, vagyis a mindent elpusztító végítéletig.

MTI
2018. 01. 25. 17:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előrébb állította a végítélet képzeletbeli óráját tudósok egy nemzetközi csoportja, a mutató azóta nem állt ennyire közel az éjfélhez, mindössze két percre, hogy a hidegháború a tetőfokára hágott. A szakértők a politikusoknak a nukleáris háború veszélyére adott elégtelen válaszával indokolták a lépést csütörtöki washingtoni bejelentésükben.

Sorozatban az idei volt a második év Donald Trump amerikai elnökké választása, 2016 óta, hogy a tudósok előrébb állították a végítélet óráját. Tavaly háromról két és fél percre közelítették a mutatót, most ezen faragtak még 30 másodpercet.

Két percre legutóbb 1953-ban volt az óra éjféltől. A mostani „óraállítást” a nukleáris holokauszt észak-koreai atomprogram miatti megnövekedett veszélye, a feszült orosz–amerikai kapcsolat, a dél-kínai-tengeri viszályok és egyéb, például az éghajlatváltozással kapcsolatos tényezők indokolták a Bulletin of the Atomic Scientists folyóirat szerint.

Kiemelték a diplomácia erodálását a Trump-elnökség alatt. A tudóscsoport szerint a nemzetközi diplomácia gúnyolódássá silányult, ami csak tovább ront a biztonsági helyzeten. Kiszámíthatatlannak tartják, hogy az Egyesült Államok miként gondolkodik a jövőről és nukleáris arzenáljának sorsáról. Aggasztónak ítélik Pakisztán, India és Kína elkötelezettségét a nukleáris fegyverkezés mellett.

A bulletint az első amerikai atomfegyvereket kifejlesztő tudósok hozták létre. Tudományos és biztonságpolitikai testülete a chicagói szervezet védnöki testületével, benne 15 Nobel-díjassal konzultálva állítja előre vagy hátra az órát. Amikor megalkották, az óra mutatója hét percre állt az éjféltől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.