Sikerrel állítottak pályára több műholdat az új orosz űrrepülőtérről

A felbocsátás több mint egy hónapot csúszott a novemberi, kudarccal végződött küldetés után.

MTI
2018. 02. 01. 6:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország sikeresen pályára állított csütörtökön több külföldi műholdat azzal a Szojuz–2.1a rakétával, amelyet az ország távol-keleti végében nemrég megépített Vosztocsnij űrbázisról bocsátottak föl. A Roszkoszmosz űrkutatási hivatal Twitter-üzenetben számolt be a támaszpont második sikeres rakétakilövéséről. A Szojuz többek között két orosz Kanopusz meteorológiai műholdat, az S-Net és a D-Star One német távközlési műholdakat, valamint az Egyesült Államok Lemur típusú hajózást követő és meteorológiai műholdjait vitte magával.

Több mint egy hónapot csúszott a felbocsátás, azután, hogy november 28-án kudarccal végződött egy hasonló akció. Az akkor útnak indított Szojuz rakétával 19 műholdat kellett volna pályára állítani, ám azok feltehetően lezuhantak, mert a Fregat fejblokk vezérlőrendszerének algoritmusa „helytelenül határozta meg az elfordulás irányát a harmadik hajtóműfokozat leválása” után.

Dmitrij Rogozin űrhajózásért felelős miniszterelnök-helyettes a baleset után egy hónappal a Rosszija 24 hírtelevíziónak megerősítette azt a korábban cáfolt értesülést, miszerint a rakéta elfordulásának irányszögét úgy számították ki, mintha a kazahsztáni Bajkonurból bocsátották volna föl. Rogozin hangsúlyozta, nem fogadja el azt a védekezést, hogy a baleset egy húszéves szoftver miatt történt.

A miniszterelnök-helyettes a baleset okait vizsgáló bizottság megállapításai nyomán „kemény és objektív” kormányzati intézkedéseket helyezett kilátásba. „Rendszerszintű hibákkal” vádolta a Roszkoszmosz vezetését, és hangsúlyozta a fiatalítás, valamint a technológia-korszerűsítés szükségességét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.