Eldobhatjuk a szemüveget a csodaszemcsepp után

Izraeli kutatók a szemüvegesek régi álmát váltanák valóra.

MN
2018. 03. 04. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Shaare Zedek Orvosi Központ és a Bar-Ilan Egyetem izraeli kutatói olyan szemcseppet – úgynevezett nanoszemcseppet – fejlesztettek ki, amely mind a rövidlátást, mind a távollátást korrigálja. A kutatócsoport egyik szemészorvosa, David Smadja a The Jerusalem Postnak úgy nyilatkozott, a látáskorrekcióra szorulóknak feleslegessé válhat a szemüveg.

A nanoszemcsepp alkalmazása ideális esetben a következőképpen működik: a páciens az okostelefonján lévő alkalmazás segítségével megméri a szemének dioptriás értékeit. Az alkalmazás létrehozza a szaruhártya felületének mintáját, az adatok segítségével pedig személyre szabott nanocseppek állíthatók elő.

Az eljárást sikeresen tesztelték sertéseken. A szintetikus nanorészecske-oldat cseppjei sikeresen korrigálták a látáshibát kísérleti állatokon, rövidlátókon és távollátókon.

Eddig nem tisztázott, hogy milyen gyakran kell alkalmazni a szemcseppeket, mennyire kompatibilisek az emberi szemmel – és egyáltalán mi a különbség a nanoszemcsepp és a kontaktlencse között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.