Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Rosetta: nagy siker a misszió

Beérett húsz év munkája: nagy sikernek értékelte a Philae üstökösre érkezését Balázs András.

2014. 11. 13. 13:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Philae szilárdan áll a lábain annak ellenére, hogy szigonyait nem sikerült a talajba lőni – közölte az ESA. A kis robot a leszállást segítő rendszer meghibásodása miatt kétszer is visszapattant az üstökös mintegy négy kilométer széles magjáról, mielőtt nyugalmi állapotba került. A Philae Földre küldött első fotója sziklás felszínt mutat, a szélén látszik a minilabor három lábának egyike.

– Milyen érzés volt megtapasztalni a landolást?
– 20 év munkáját lezáró, az első fázisban 2-3 napba sűrített, megismételhetetlen „előadás” lehetőségéről van szó. Elképzelhető, hogy ez milyen feszültséggel jár, és az is, mit jelent az, ha ez a feszültség oldódik. Természetesen nagy örömöt okozott a landolás is, és az ezt megelőző hétórás leszállás alatt folyamatosan érkező mérési adatok érkezése is. Ami aztán a landolást követően történt, eléggé vegyesre sikerült: különös keveréke volt a kiváló tervezésnek és végrehajtásnak, de a kevésbé jó tervezésnek, sőt a szerencsének és balszerencsének is.

– Minden működik?
– A mai földi éjszaka folyamán készített és a reggeli órákban leküldött panorámaképek is megerősítik, hogy a leszállóegység a talajtérés követő három visszapattanást követően jelenleg az üstökösön van, mintegy nyugalmi állapotban, és úgy tűnik sértetlenül. Ezzel együtt eddig még nem sikerült megállapítani , hogy pontosan hol is helyezkedik el az üstökösön belül, valamint az orientációját, továbbá hogy a lábain áll, esetleg megdöntve, netán egy gödörben van, vagy egy sűrű sziklás terepen. Egyébként csaknem minden tudományos műszer „szóhoz” jutott, mért és adatokat küldött.

– Milyen adatok érkeznek?
– Egy-két tudományos műszer a leszállóegység nem optimális helyzete miatt balszerencsés helyzetbe került, mások – a többség – sem tudja végrehajtani az összes tervezett mérést a maga teljességében. Sok team már így is lelkes, és elégedett azokkal a mérési adatokkal, amelyeket eddig kaptak. Mivel a végső, harmadszori talajtérésnél a leszállóegység nem lett szilárdan odarögzítve az üstököshöz, nem lehet az SD2 műszerrel talajmintát venni, és annak összetételét közvetlenül analizálni. Az SD2 tulajdonképpen egy fúró, s a rögzítés hiánya miatt fennáll a veszélye, hogy a gyenge gravitációs erő miatt fúrás helyett mag az egység elfordul, és esetleg megsérül. Mindenki, aki próbált már belefúrni kemény falba elektromos fúróval, értheti, milyen erők hatnak a fúrót tartó emberre.

– Meddig működik a Philae az üstökösön?
– A hosszú idejű működőképességet illetően is kétségek merültek fel. A nagyjából 1300 wattórás elsődleges energiaforrás mintegy 50 óráig tart ki. Jelenleg úgy néz ki, hogy a leszállóegység hat napelemtáblája közül csak kettő kap változó erősségű napfényt – ahogy a nap halad a pályáján –, azok is csak nagyon rövid időre, mintegy másfél órára. Ez nagyon kevés. Ez nem elég arra, hogy a mintegy 100 wattórás akkumulátor akárcsak lassan is feltölthető legyen egy-egy mérési sorozat elindításához. Mégis nyílhat még némi esély valamivel hosszabb, néhány hónapos távon, mert az üstökös a naphoz egyre közelebb kerül, és ezzel nő a napelemtáblák szolgáltatta teljesítmény.

– Milyen jelentőségűek a megszerezhető információk?
– Minden egyes bitnyi információnak jelentősége van, esetleg nagy jelentősége is lehet. A vett mérési adatok feldolgozása időbe telik, ez egy – csúnya szó – interdiszciplináris folyamat is, a különböző műszerek mért adatai és a technikai jellegű adatok egymással kölcsönhatásban vannak, és az adatok értékelésénél ezt is figyelembe kell venni.

– Húsz év munkájának gyümölcsét szüretelik most. Elégedettek?
– Az egész projekt és misszió nagy siker, akkor is, ha az üstökösre érkezés nem sikerült egészen optimálisra. Ha most egy kicsit csak magunkra, mint a fedélzeti számítógép hardver és szoftver tervezőjére és írójára gondolunk, mindez eddig számunkra teljes sikernek tekinthető.

 

– Voltak még magyarok Kölnben vagy Darmstadtban?
– Tréfásan szólva, mint tudjuk, magyarok vannak mindenhol, itt is volt belőlük egy pár. Öten itt Kölnben: mi hárman (Balázs András, Baksa Attila, Pálos Zoltán – szerk.) a fedélzeti számítógép tervezőcsapatából, Apthy István az egyik magyar Philae tudományos műszer tervezője, Szemerey István egy ma Németországban dolgozó korábbi kollégánk. A darmstadti rendezvényeken vett részt Szalai Sándor a Wigner Intézet űrtechnológiai osztályának vezetője és Szegő Károly az intézet korábbi vezetője, ma aktív kutató.

– Hogyan reagáltak barátok, kollégák?
– A helyzet az, hogy a nagyon sűrű program miatt nekem személy szerint nem is volt eddig igazán időm a „külvilággal” kapcsolatot tartani. De ennek is eljön a maga ideje.

– Önök meddig dolgoznak még ezen a projekten?
– Mint fent említettem, a hosszú idejű mérések lehetősége e pillanatban nem látszik tisztán, de a reményt nem szabad feladni, továbbra is mindannyiunknak rajta kell tartani a „szemünket” a leszállóegységen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.