„Potenciálisan veszélyes” aszteroida halad el a Föld mellett

Hétmillió kilométeres „biztonságos távolságban” lesz.

MTI
2017. 08. 29. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha nagy mérete és a Föld pályájának metszése miatt a Florence a potenciálisan veszélyes kategóriába sorolható, a kisbolygó egészen biztosan nem ütközik össze a Földdel – közölték svájci csillagászok.

Méretei miatt a Florence sokkal fényesebben fog majd csillogni az égen, mint a mindössze 650 méter átmérőjű 2014 JO25 aszteroida, amely áprilisban 1,8 millió kilométer távolságban száguldott el a Föld mellett.

A Florence szeptember 1-jei elhaladását számos teleszkóppal figyelik majd, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA radarméréseket is tervez. A csillagászok szerint egy jó távcsővel – felhőtlen idő esetén – gyakorlott megfigyelők maguk is láthatják az aszteroidát péntek este, amint nagy sebességgel elszáguld a Vízöntő, a Delfin és a Csikó csillagképek találkozásánál.

A kisbolygót Schelte J. Bus amerikai csillagász fedezte 1981 márciusában, de a nevét Carolyn Shoemaker aszteroidakutató javasolta Florence Nightingale, a modern betegápolás megalapozója emlékére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.