A Hold sötét oldalán landolnának idén a kínaiak

A kínaiak lehetnek az elsők, akik leszállnak az égitest túlsó felén.

MN
2018. 01. 04. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínaiak igen sokat áldoznak az űrkutatásra, igyekeznek ugyanis beérni az amerikaiakat és az oroszokat. A Hold túlsó felén eddig senki sem szállt le, a kínai űrkutatók most ezt tervezik. Először 2007-ben, majd 2010-ben űrszondát, majd 2013-ban egy holdjárót küldtek az égitesthez, így negyedik űreszközként a Csang-o-4 közelíti meg. A sötét oldalra landolást már többször tervezték, de eddig még nem tudták megvalósítani. Az űrjármű elődje, a Csang-o-3 a Hold világos oldalán szállt le.

A jelenlegi elképzelés szerint első lépésként júniusban felbocsátanak egy jelfogó műholdat, majd Hold körüli pályára állítják, illetve a takarás miatt egy közvetítő eszközre is szükség lesz, ez fogja továbbítani az üzeneteket a Föld és a Hold között – írja az IFLScience. A leszállást év végére tervezik, ám azt még nem tudni, pontosan milyen céllal, noha a Hold távolabbi oldalára elhelyezett rádióteleszkóp a csillagászok számára igen hasznos lenne, ezért könnyen lehet, hogy erre is sor kerül. Azon is gondolkodtak már, hogy egy kisebb ökoszisztémát is feljuttatnak, hogy kísérletezzenek a Holdon való növénytermesztés feltételeivel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.