Karácsony és a szánalom

A Párbeszéd nevű, láthatósági problémákkal küszködő pártszerűség vezetői vagy ennyire hibbantak, vagy csak azért tesznek úgy, mintha megkattantak volna, mert ezt hiszik praktikusnak.

2019. 10. 05. 11:00
null
Zugló polgármestere képtelen felvirágoztatni a városrészt Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Párbeszéd nevű, láthatósági problémákkal küszködő pártszerűség vezetői vagy ennyire hibbantak, vagy csak azért tesznek úgy, mintha megkattantak volna, mert ezt hiszik praktikusnak. Legújabban kiderítették – és ezt Szabó Tímea társelnök ki is fejtette –, hogy a párt képviselői irodaházban tartott elnökségi ülésén hangzottak el Karácsony Gergely másik társelnök szájából azok az ominózus, a szocialistákra nézve súlyosan terhelő kijelentések, amelyekről a hangfelvételt valakik kiszivárogtatták a sajtónak.

Az iméntieket azzal támasztotta alá, hogy a részben torzított hang ellenére is többen felismerték az elhangzott mondatokat, amelyeket szerintük nem is egy alkalommal vett föl egy ismeretlen személy, hanem több részletet vágtak össze. Szabó Tímea a háttérben hallható gyermekhangban felismerte saját kisgyermekét, aki sokszor jelen van a vezetőségi tanácskozásokon.

A hisztérikus megnyilvánulásairól elhíresült képviselőnő egyenesen a XXI. század Watergate-botrányának nevezte az eseményeket, és titkos­szolgálati módszereket, eszközöket vélt felfedezni a háttérben.

Mindezzel az a gond, hogy nehezen képzelhető el például, hogy a Párbeszéd elnökségi ülésén az iránt érdeklődnek Karácsonytól, hogy „neked mi a szereped, mint ennek a blokknak a vezetője”? De az sem életszerű és cseppet sem hihető, hogy ők Karácsony kis­előadásából kellett volna megismerjék kérdéseik nyomán Horváth Csaba, Tóth Csaba és Tüttő Kata cselekedeteit, viselt ­dolgait. Ha valaki figyelmesen hallgatja a hangfelvételt, úgy tűnik, Karácsony imponálni akar, azért taglal behatóan belső információkat a maffiaszerű állapotokról és szerveződésekről.

A zuglói polgármester minden alkalommal mást és mást mond arról, hogy kivel, milyen szituációban beszélt akkor, amikor a hanganyag készült. Az a trükkje, hogy visszatérően azt állítja szokásos csúfondáros, provokatív vigyorgásával, hogy ő ugyanazt mondja.

Tehát sohasem magyarázkodik, hanem bízik abban, hogy másoknak is olyan pocsék a memóriája, mint neki. Egyszer arról beszél, hogy fogalma sincs, mikor készült a felvétel és kivel beszélgetett, aztán arra tesz utalást, hogy ez egy magánbeszélgetés, majd arra, hogy baráti diskurzus volt. Jellemző módon arra nem gondol, hogy így buta módon elkottyantotta: eszerint már nem képes számontartani olyan, sok ízben folytatott hasonló tartalmú beszélgetéseket.

Logikus: ha csak egy-két esetben tartott volna az MSZP-re, DK-ra nézve dehonesztáló, súlyosan kompromittáló ügyekről zártkörű kiselőadást a zuglói nagyagyú nagyágyú, akkor játszi könnyedséggel tudta volna azonosítani, kivel és mikor zajlott a szociknak bűn rossz hírét keltő traccsparti. Vagyis úton-útfélen ócsárolja a saját szövetségeseit és terjeszt róluk olyasmiket, amikért büntetőeljárás is indulhatna.

Sokan Gyurcsány Ferenc kezét sejtik az események mögött. A DK elnökének ugyanis érdekében áll, hogy minden konkurenciát eltakarítson az útból, hogy a végén ő lehessen az egyetlen kakas a szemétdombbá rohasztott ellenzéki mezőnyben.

A magunk részéről mégis arra tippelnénk, hogy Gyurcsánynak lehet ugyan köze az eseményekhez, csak egészen másként: ötletgazdaként. A 2006-os nemzetverető volt ugyanis mérvadó vélemények szerint az, aki az őszödi káromkodós beszédet kiszivárogtatta annak idején, mert elhitették vele azt a marhaságot, hogy az általuk retorikai bravúrnak, csúcsnak értékelt trágár kirohanást a lakosság poztívumként, a várva várt nagypolitikai őszinteség gesztusaként fogja lelkesen üdvözölni.

Miért ne fordulhatna elő, hogy a Karácsony mögött állók is azt vették a fejükbe, hogy az ellenzéki jelölt csak valami nagy dobással, durranással tudná ledolgozni a Tarlós István főpolgármesterrel szembeni tetemes hátrányát?

Mi van, ha ehhez éppen egy őszinte, kitárulkozó magánbeszélgetés kiszivárogtatását vélték a legcélszerűbbnek, hogy az emberek megsajnálják, és azt mondják: lám, ez a szegény Gergő fiú micsoda ellenszélben, heroikus erőfeszítésekkel kénytelen megvívni a főpolgármesterrel a csatát? Akár azt is előre eltervezhették, hogy a lehallgatással, lejáratással a Fidesz-diktatúrát fogják vádolni, amely nem riadt vissza titkos­szolgálati módszerek bevetésétől. Erre utal, hogy Szabó Tímea máris biztos benne, hogy a Fidesz áll a Karácsony elleni akció mögött.

Ordít, hogy a durva rágalmakkal fel akarják korbácsolni az indulatokat, még erőszakosabbá, agresszívabbá téve a kampányt. Hogy Karácsonyék részéről egyfajta politikai önbetörésről, önmerényletről van-e szó tehát, nem tudni, de ezek nagyon gyanús jelek. 19-re lapot húzhattak – hátha bejön a Watergate-botrányos vádaskodás, és megfordítja a számukra rendkívül kedvezőtlen, vesztett helyzetet.

Árulkodó, hogy még csak kísérletet sem tesznek arra, hogy maguk is vizsgálják, ki lehetett a felvétel készítője és kiszivárogtatója. Eszerint pontosan tudják, ki volt az.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.