Az elvtársak összevissza beszélnek

Hargitai elvtársnak a szombati Népszavában megjelent eszmefuttatása annyira magával ragadott engem is, hogy a hétvégén akkurátusan és figyelmesen elolvastam a „sajtó maradék részét”.

2020. 03. 16. 8:00
null
Bayer Zsolt Fotó: Katona_Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hargitai Miklós nyitotta ki a szemünket még szombaton, amikor megírta korszakos jelentőségű cikkét a Népszavában. Hargitai az eszme hű harcosaként a valóság eleven húsába vájja körmét, hogy fájjon a diktatúrának: „Magyarország most valahol ott tart, mint a Kínai Kommunista Párt januárban, amikor fölismerte, hogy a hallgatással nem lehet megállítani a járványt.”

Ez itt Kína! És nekünk, elvtársak, ma már nem Kínára kell vetnünk vigyázó szemünket, hanem Berlinre, Brüsszelre és Stockholmra. Helyesen ismerte fel tehát Hargitai elvtárs a lényeget: „A sajtó maradék részére óriási felelősség hárul. […] Az emberek hiteles, hasznos információkra vágynak, hogy megalapozottan hozhassák meg az életükre vonatkozó döntéseket; eljött az a pillanat, amikor nem fogadják el a kétféle valóságot, és ha dönteniük kell, akkor nem az álhíreket választják.”

Hargitai elvtárs kiváló eszmefuttatása annyira magával ragadott engem is, hogy a hétvégén akkurátusan és figyelmesen elolvastam a „sajtó maradék részét”. Nyugodtan állíthatom, hogy megvilágosodtam. Úgy hullt le rólam az álhír, mint Hargitairól a maradék józan ész a boldog ellenzékiségben. El is határoztam, megosztom önökkel a hétvége ellenzéki sajtójának híreit és véleményeit, lássák önök is, mennyire egyértelmű, kristálytiszta és világos az a világ.

Lássuk először, hogy is csinálják ott, ahol nem a kínai példát követik, például a tökéletes, liberális mintaállamban, Svédországban: „Koronavírus: Svédország leáll a széles körű teszteléssel és a számok közlésével.” Ezt adja hírül az Index 14-én szombaton 12 óra 22 perckor, és azonnal érezzük a szégyent a magunk „titkolózása” miatt.

A cikkből aztán megtudjuk: „Svédországban elérte a koronavírus-fertőzés azt a szintet, amikor már nemcsak egy-egy elszigetelt esetről vagy fertőzési láncról beszélhetnek, hanem már szabadon terjed a járvány az ország lakosai között, ezért a svéd közegészségügyi hatóság azt a meglepő döntést hozta pénteken, hogy felhagynak a széles körű teszteléssel és a fertőzöttek számának napi közlésével. […] A szervezetet vezető Anders Tegnell ugyanis úgy véli, hogy az intézkedések a fontosak, nem pedig a számadatok, főleg hogy könnyen lehet, már most is sokkal nagyobb mértékű a fertőzés, mint ahogyan azt gondolják.”

Ugye önökben is összeállt a kép? Az Orbán-diktatúrában napi szintű a tájékoztatás és az új adatok közlése, ezt az ellenzék kevesli, ahogy a tesztelések számát is, és helyesen rávilágít a tényre, miszerint ez a Kínai Kommunista Párt tempója. Ezzel szemben a művelt Nyugaton, például Svédországban egyáltalán nem tájékoztatnak és nem tesztelnek, mert ott tudják, mi a helyes. Azt is megtudjuk a cikkből, hogy „Svédország a legfertőzöttebb európai országok közé tartozik”, ami azért fontos, mert az ellenzéki sajtó megírta, hogy teljes ostobaság az összefüggés keresése a migráció és a járvány között, hiszen – írták ők – „például az egyik legbefogadóbb országban, Svédországban alig van fertőzött”.

De érdemes egy pillanatra visszatérnünk a kínai párhuzamra, ugyanis egy héttel ezelőtt még azt olvastuk az ellenzéki sajtóban, hogy a kínai diktatúra teljesen alkalmatlan a vírus megállítására, csakúgy, mint a Kínát másoló Orbán-diktatúra. Ám a hétvégén a sziklaszilárd elveiről és kikezdhetetlen következetességéről híres ellenzéki sajtó kibontotta a Kínával kapcsolatos tudnivalók újabb részleteit. „Zsiday Viktor: Alkalmatlanok az európai és amerikai politikusok a koronavírus-helyzet kezelésére” – adja hírül a Magyar Hang március 14-én szombaton 9 óra 35 perckor, és ovációval szemlézik a liberális közgazdász megfellebbezhetetlen igaz­ságait: „Mind az európai, mind az amerikai politikusok alkalmatlanok a helyzet kezelésére. Miközben a kínai példa tökéletesen bebizonyította, hogy extrém karanténnal (se iskola, se munka, mindenki marad otthon, még boltba is csak hetente kétszer, ha nagyon muszáj, határok teljesen lezárva) a terjedés teljesen megállítható, Merkel azt mondja, hogy a lakosság 60-80 százaléka el fogja kapni a koronavírust.”

Félreérthetetlen szavak, független, nagy igazságok. És Zsiday részletezi is: „Ezek a politikusok egyszerűen félnek keményet lépni, és bezárni az összes gyárat, munkahelyet, mindent. Félnek, hogy mi lesz, ha három napig nem gördül le Audi a futószalagról vagy katonák állnak a határon. És ebbéli félelmük ahhoz vezet, hogy nem állítják meg a járványt, ami így sokkal nagyobb kárt okoz mind emberéletben, mind gazdaságilag, mint ha egy-két hónapig megtennék azt, ami valóban szükséges. […] Félszüzek nincsenek, és félkarantén sem. Lehet bohóckodni azzal, hogy a misén kevesebben legyenek, meg 99 ember legyen csak a moziban, és hogy a gyerekek úgysem kapják el, tehát nyugodtan nyitva maradhat az iskola, de ez csak pótcselekvés, színház, alibizés. […] Máshol bezárják az iskolát, de a munkahelyekre mindenki bejár. Ugyanaz. Pedig elég egyszerű a helyzet: ha senki nem találkozik senkivel, akkor a vírus nem tud terjedni, de ha találkoznak, átadják. Nem vagyok epidemiológus, nem én találtam ki, csak látszik, hogy Kínában mit értek el.”

Teljesen világos! Ha ezek a politikusok (és főleg Orbán!) nem lennének ennyire töketlenek, hanem követnék a kínai példát és teljes karantént rendelnének el, amikor senki nem megy sehová és minden zárva van, akkor meg lehetne állítani a járványt. Remélem, önök is értik. S ahogy Hargitai oly kiválóan rámutat a kínai példa elrettentő voltára, oly kiválóan mutat rá Zsiday a kínai példa követendő voltára. Aki ezt sem érti, teljesen alkalmatlan.

Annál is inkább, mert nemrégen még mindennek pont az ellenkezőjét propagálták az ellenzéki sajtóban, példaként álljon itt az Index január 28-án 14 óra 14 perckor megjelent cikke, ezzel a címmel: A koronavírus miatt a történelem legnagyobb karanténját vonják Vuhan köré. De minek? Ha valakinek úgy tűnne, hogy már a cím is ellentétben áll Zsiday mondanivalójával, az vessen magára, amiért képtelen megfelelően követni a változó eseményeket.

A januári cikkben az Index még amellett tesz hitet, miszerint „valószínűsíthetjük, hogy a kínai államnak megvannak az eszközei arra, hogy még egy ilyen mérvű logisztikai hadműveletet is egészen kiemelkedő hatékonysággal (és brutalitással) tudjon végrehajtani. […] Amikor viszont – ahogy az most történik Kínában – válogatás nélkül mindenkit, pláne sok millió embert börtönbe zárunk, az sokkal inkább kontraproduktív.”

Tegnap kontraproduktív, ma elkerülhetetlen és egyedül üdvözítő. Mit lehet ezen nem érteni?

És akkor, hogy teljes legyen a kép, lássuk a Magyar Narancs hét végi mondandóját, amelyet egy Haskó László nevű „szakértő” tolmácsol imigyen: „Orbán statáriumot hirdetett, lényegében fölfüggesztette saját (torz) világképére formált alaptörvényét, mely eddig is lehetővé tette számára a demokratikus intézményrendszer egy részének megszüntetését másik, kisebb részének saját szolgálatába állítását. Egyelőre csak az operatív törzsnek nevezett csoportja élén gyakorolja immár kendőzetlen teljhatalmát, azonban ne legyen kétségünk, pozíciója a koronavírus elmúltával sem fog változni. Még az is lehet, hogy a járványtan és a józan ész mellőzésével folytatott vírusellenes harc eltart 2022-ig, és el lehet halasztani a választásokat.”

Ez fontos, mert eddig az „Orbán elhalasztja a választást” mantra csak úgy hat hónappal az aktuális választás előtt tűnt fel kötelező jelleggel. És akkor következzék a haskói lényeg: „Most, hogy itt a világjárvány, pontot lehet tenni az i-re: lemondani március ­15-ét, bezárni az egyetemeket, a színházakat és mindent, ahol száznál több gondolkodó jelen lehet. Akik úgy vélnék, hogy cinikus dolog így beszélni járvány idején, azoknak kénytelen vagyok néhány járványtani evidenciát bemutatva bizonyítani, hogy az operatív törzsnek pánikkeltésen kívül más célja nincsen.

A napokban hangzott el Angela Merkel német kancellártól, hogy a vírus megfertőzheti a (német) lakosság hetven százalékát. Ezt a magyar médiumok úgy tálalják, mintha igazolná a magyar törzs propagandaszólamait. Csakhogy pont fordítva van. A járvány akkor múlik el, ha a lakosság 60-70 százaléka megfertőződik, és a megbetegedettek meggyógyulnak, s ezáltal védettséget szereznek.”

Vagyis: teljesen hülye, aki karantént, bezárkózást, otthontartást hirdet.

Ez a hétvége termése. És a tehetetlen, teszetosza Orbán-diktatúra még ennek a világos, ellentmondásoktól mentes, kristálytiszta irányvonalnak sem tud megfelelni. Mi viszont legalább láthatjuk, milyen szép és világos lenne itt minden, ha ezek a „szakértők” intéznék a dolgainkat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.