idezojelek

Visszaüt majd a baloldal fenyegetéspolitikája

Vidnyánszky Attila rettenetes bűne: nem gyűlöli Orbán Viktort.

Cikk kép: undefined

Lemaradt a budapesti koldustérképről a Nemzeti Színház környéke. Bejelölését a Böszme fenyegetőzése indokolná. A DK elnöke ugyanis azzal ijesztget: ha jövőre az ellenzék győz, akkor a színház Kossuth-díjas igazgatóját földönfutóvá teszi. Vidnyánszky Attila rettenetes bűne: nem gyűlöli Orbán Viktort. A kultúra mai világában ez sokak szerint már önmagában halálos vétek. Megtorlásért kiált!

Gyurcsány bosszúszomjas mentalitása a tálibokéhoz hasonló. Évekkel ezelőtt az Afganisztánba delegált rendfenntartó magyar katonák pszichológiai kiképzésekor azt gyakorolták, hogyan mutatkozzanak idegen terepen érzelmileg semlegesnek. (Közömbös képet kell vágni.) A neutrális magatartás „az ellenségem barátja az ellenségem” jelenség miatt volt követelmény. Például ha feszült légkörű környezetben egy járőröző katona önkéntelenül rámosolyog egy kisgyerekre, akkor a gyerek szüleinek más törzshöz tartozó ellenlábasai könnyen rossz néven vehetik ezt a kedvességet, és máris kirobbanhat egy konfliktus.

Vidnyánszky nem kapott speciális katonai kiképzést, összemosolygott a jobboldali kormánnyal. Ezért a szenvedélyes Böszme büntetésként legszívesebben kilövetné a szemét. De mivel szeretné a romlatlan fiatalok rokonszenvét elnyerni, ezért visszavesz indulatából. Dicséretes önmérsékletet tanúsítva megelégszik a színházi rendező koldusbotra juttatásával. Értsük meg, emberség is van a világon! 

A Metropol újság által készített koldustérkép a főváros jelen helyzetéről ad eligazítást. Többi között a Népliget, a Jászai Mari tér és az Astoria aluljáró tartozik a hajléktalanok, kéregetők által ellepett gócpontok közé. A kormány idén tizenkétmilliárdot különített el hajléktalanellátásra, ami az országban hozzávetőleg húszezer, fedél nélkül tengődő emberrel számolva fejenként cirka hatszázezer forint. Ebből az összegből a segítő szolgálatok a sanyarú sorsú kortársaink élethelyzetének a könnyítésére például mosó- és szárítógépeket, matracokat, fekhelyeket szerezhetnek be, fenntartják a nappali melegedőket, konyhákat. 

Lenne feladata a fővárosnak is. Például vissza kellene szorítani az ágyi poloska elszaporodását. Az a fonák helyzet állt ugyanis elő, hogy a hajléktalanoknak a menhelyeken nincs saját ágyuk, némelyeknek viszont van ágyi poloskája. E kellemetlen vérszívó az éjszakai szálláshelyeken elszaporodva befészkeli magát a ruhákba is. Aztán napközben a villamoson közlekedő elhanyagolt külsejű hajléktalanokról könnyen átterjed más utazókra, akik így a láthatatlan kártevőt tudtukon kívül hazaviszik.

Mint kiderült, a BKV költségvetéséből csupán évi kétszeri kocsifertőtlenítésre futja, ami legfeljebb csak az ágyi poloska megnyugtatására elegendő. A számos főpolgármester-helyettes között a régi motoros Gy. Németh Erzsébet felel a humán területekért, alighanem az ő reszortja lenne e hibás gyakorlat orvoslása. A főpolgármester-helyettes nem is vakarózik, értékes energiáját most azonban fontosabb dolgok kötik le: a DK és a Jobbik színeiben szeretne az előválasztáson Újbudán diadalt aratni. Támogatói számának a gyarapítására – pofavizit gyanánt – múlt szombaton például szatyorral a kezében a Vahot utcai piacon vegyült el a forgatagban. (Egy kofa őt felismerve odaszólt a szomszédjának: – Nézd, itt jön az a tudálékos komcsi némber!) 

Shakespeare óta  tudjuk: színház az egész világ. Semmirekellőknek, ripacsoknak, politikai szédelgőknek is helyük van benne. De valóságos dráma, tragédia lenne, ha ezek az alakok a fővárosi önkormányzat kádertemetőjéből visszamászva 2022-ben ismét kormányra kerülnének. Akkor nem csupán a Kossuth-díjas rendező, hanem hamarosan egy egész ország válna földönfutóvá!

A szerző újságíró

Borítókép: Vidnyánszky Attila a 7. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó sajtótájékoztatóján a budapesti Primus Hajón 2021. augusztus 23-án
Fotó: MTI/Soós Lajos

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.