időjárás 36°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Vitathatatlan

Bölöni László
2022.04.01. 08:20 2022.04.01. 14:55
Vitathatatlan

Mióta Szöllősi György volt – körülbelül egy éve – Rónai Egon meghívottja, azóta gyakran követem az ATV vitaműsorát, az Egyenes beszédet. Jó ideje azon gondolkodom, hogy ha egy magyarul tanulni kívánó idegen – a gyorsabb tanulás érdekében – az utóbbi hónapok Egyenes beszédeit hallgatná, hát igen, ragadna rá pár szó. De nem a klasszikus első szavak: igen, nem, köszönöm, jó napot.

Parlamenti választások, ATV… Érthető, hogy az utóbbi hónapokban az ellenzék vezérpolitikusai ülnek le Rónai Egonnal szemben, és egészen más szavak „másznak” a magyarul tanulni kívánó fülébe. Kivétel nélkül, valamennyi meghívott érvelésében ugyanazok a szavak ismétlődnek. Tízszer, tizenötször. Nincs mondat, melyben ne szerepelne rendszeresen: lopás, rablás, korrupció, ostobák, tessék kevesebb ezt..., kevesebb azt…, elszámoltatás, leszámolás, lámpavas.

Mondhatnám erre, hogy no comment. Annyira pacifikus azért nem vagyok, hát hozzáteszem: mindenki magából indul ki. Ők is!

De ez a repetálásáradat nem véletlen. Céljuk van vele: elbizonytalanítani a fiatalokat és a még ingadozókat. Alattomos veszélyt tartalmaz ez az ismétlés. Mert tudott, hogy: „százszor ismételt hazugság igazsággá válik”. Ezért ismételnek és ismételnek. Döntés előtt tehát – kérném – jó lenne megfontolni a mondást. Elgondolkodni rajta!

Sok beszéd szegénység, térjek minél rövidebben a lényegre.

Ami a fiatalokat illeti, megértjük lelkesedésüket, mellyel az újat keresik. Az övék a jövő. De remélem, érzik a nekik nyújtott gondoskodást: 25 éves korig adómentesség, gyerekes családok múlt évi adójának a visszafizetése, satöbbi. Sehol ekkora támogatást fiatalok nem kaptak. Ez vitathatatlan!

A Fidesz 2010-ben munkahelyeket ígért. Egymilliót. A munka adja a legnagyobb biztonságot. Ígéretét a kormány túlteljesítette és Magyarországon a munkanélküliség (3 százalék) alig ismert fogalommá vált. Ez az eredmény vitathatatlan!

Ezzel át is lépek a határon.

Számomra, számunkra Magyarország – ahova látogatóba is alig-alig engedték a „halandókat” – a mennyországot jelentette. A 2004-es népszavazás rosszabbul esett nekünk, mint az otthoni valamennyi pofon. Anya tagadta meg a gyermekét. Ezt a bűnt tette jóvá az aktuális magyar kormány. Ez vitathatatlan!

Visszanyertük hovatartozási tudatunkat, amelyre mi, kint rekedtek szilveszter halk himnuszakor áhítattal szomjaztunk. Visszakaptuk büszkeségünket, biztonságérzetünket, önbecsülésünket.

Segítséget kapott az erdélyi gazdaság. Vállalkozások születtek és működtek.

Kulturális intézmények, színházak, magyar könyvkiadók kapnak fontos támogatást. Bölcsődék, iskolák, egyetemek létesítése és működése fedezett.

Ahol kell, templomaink fennmaradásáról gondoskodnak és az erdélyi fiatalok sportolása is támogatáshoz jut.

Mindez vitathatatlan! És ezt nem meghálálni kell, hanem ápolni és fejleszteni. Számomra vitathatatlan, hogy miként!

Befejezésként egy utolsó gondolat. Százhárom éve szakították darabjaira Magyarországot és született meg a magyar kisebbség. Százhárom éve, mióta léteznek magyar kisebbségek, soha senki, egyetlen más kormány sem segítette az elszakadt magyarságot annyira, mint az aktuális magyar kormány. Ez vitathatatlan!

Bölöni László választási vitairatainak előző részei ITT és ITT olvashatók.

Borítókép: Bölöni László (Fotó: Székelyföld/Haáz Vince)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.