idezojelek

A fegyvernyugvás és az öldöklés befejezése mindannyiunk közös ügye

2024-ben új időszámításnak kell kezdődnie az európai parlamenti választásokkal.

Cikk kép: undefined
2023. 02. 18. 12:00
Fotó: Vadim Ghirda

A brüsszeli rendkívüli EU-csúcsra kritikus pillanatban került sor. Felvetődik a kérdés, hogy egy elhúzódó háború árnyékában képes lesz-e az Európai Unió kimondatlanul is belátni, hogy megbukott a migrációs politikája? Képesek-e az Európai Tanácsot alkotó állam- és kormányfők szembesülni a gazdasági kihívások közepette a sokuknak igencsak fájó igazsággal, hogy Orbán Viktornak már megint igaza volt?

Ki kell mondanunk, az elmúlt időszakban megmérettetett az unió intézményrendszere és könnyűnek találtatott, hiszen sikertelen volt a migrációs válság kezelésében, a koronavírus-világjárványra való gyors reagálásban és a szankciók további erőltetésével sem a békéhez hozza közelebb a harcoló feleket, hanem a háború elodázásához járul hozzá, amiben naponta százak életüket vesztik, családok ezrei szakadnak szét, és emberi sorsok sokasága roppan meg, törik szét. A liberális és a konzervatív politikai viták törésvonala tisztán látszik, mégis ritkán esik szó a nyílt politikai vitákban sem ide, sem oda nem álló tagállamok szerepéről vagy szereptelenségéről, ami tartósan vezetett az identitás nélküli vagy azt elpusztítani szándékozó, sodródó, súlyát vesztett Európai Unióhoz. A magyar kormány, a miniszterelnök kezdettől fogva nyílt lapokkal játszik, azaz felvállaltan nem a migrációban látja Euró­pa jövőjét, nem egy föderatív masszában, hanem az erős alkotmányos identitással rendelkező tagállamok európai vízió­jában hisz, a határok ellenőrzésében, valamint kiáll a Nyugat-Balkán irányába történő bővítés mellett.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a jövőkép az valójában, amely a liberális támadások kereszttüzébe került. Az elmúlt évben, de inkább már hosszú években áljogállamisági viták kabátjában tetszelgett a brüsszeli elit, amely együtt ünnepeltette magát azon baloldali/liberális politikusokkal, akik közül már néhányan a korrupció vádjával előzetesben ülnek. Európa nem megérett rá, hanem már a huszonnegyedik órában van, hogy megtisztuljon a liberális-szocialista, identitását vesztett, gyengülő mivoltából, és kereszténydemokrata irányt vegyen.

A rendkívüli uniós csúcson elfogadott következtetések olyan irányt vettek, amelyek fogcsikorgató beismerései a magyar kormány helyes politikájának, nevezetesen, hogy az állam- és kormányfők felhívják az Európai Bizottságot arra, hogy forrást biztosítson a külső határok ellenőrzésére. Jó reggelt, tisztelt liberálisok és mainstream brüsszeli elit, ezt mondjuk már 2015 óta! Ez még sajnos csak a jéghegy csúcsa, és egy első halovány értelmezése a magyar miniszterelnök kristálytiszta uniós biztonságpolitikai gondolkodásának.

 

Hazánk újkori történelmének legnagyobb humanitárius segítségét nyújtotta már eddig is a háború sújtotta Ukrajnának. 

 

Az unióval való társulási megállapodást 2017-ben aláíró keleti szomszédunk rendkívül nehéz helyzetben van, azonban külön kell választani egy ország háborús helyzetét és az uniós csatlakozás folyamatát. Az kétségtelen tény, hogy az Euró­pai Tanács is elismeri Ukrajna erőfeszítéseit a teljes jogú uniós tagság elnyeréséhez, ugyanakkor Zelenszkij elnök és a mostani uniós csúcs következtetései között van egy fontos, az elnök által nem szívesen taglalt rész. Ez pedig nem más, mint az Európai Bizottság által meghatározott feltételrendszer, amelyet Ukrajnának teljesítenie kell a teljes körű tagság eléréséhez. Számos reformintézkedés, amelyek közül csak kiemelném a szívünknek és nemzeti identitásunknak oly fontos nemzeti kisebbségek jogainak védelméhez kapcsolódó törvényi keretrendszer biztosítását. Ennek konkrétumait a tavaszra várható ajánlások fogják meghatározni a Velencei Bizottság részéről. Emellett igazságügyi reform, a média szabályozásának uniós jogharmonizációja és számos reformintézkedés várat még magára Ukrajna részéről.

Mindennek megvan a maga folyamata, amelyet Szerbia 2012-es tagjelölti státusa óta, Montenegró a 2010-es tagjelölti státusa óta következetesen, türelmesen és kitartóan betart. A háborús helyzetre hivatkozva nem lehet helyes döntés egy „gyorsítósáv”, egy gyorsított eljárás Ukrajna számára, mert beláthatatlan feszültséget generálna a csatlakozásra váró nyugat-balkáni országok vonatkozásában.

Gyorsításra a béke irányába lenne szükség, hogy megértsék végre az uniós intézmények, valamint a tagállamok vezetői is, hogy a fegyvernyugvás és az öldöklés befejezése mindannyiunk közös ügye és érdeke, ez nem lehet liberális vagy konzervatív megközelítés kérdése. A békének univerzális értéke van, amelyet kezdettől fogva képvisel a magyar kormány. 2024-ben új időszámításnak kell kezdődnie az európai parlamenti választásokkal, ahol nincs helye a hatalomban hitelét vesztett baloldali/liberális elitnek, sem a vízió nélküli, idegen hatalmakat kiszolgáló föderalista téveszmének. Itt vagyunk mi, kereszténydemokrata konzervatívok, van hitünk, nemzeti identitásunk és célunk, amely egy erős tagállamokból álló Európai Unió. Mi ilyen európai jövőért dolgozunk!

A szerző a KDNP alelnöke, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke

Borítókép: Illusztráció. Segélyszervezet ételosztására várnak emberek Harkivban 2023. február 17-én. Az orosz tüzérségi támadások miatt a legtöbb házban megszűnt az áram- és vízszolgáltatás a kelet-ukrajnai városban (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.