Egyre több tagállam szakítana a nyitott határok politikájával

Európa jövője a tétje annak, hogy tudjuk-e uralni a határainkat, tudjuk-e szűrni azokat, akik a jogszabályokat semmibe véve próbálnak bejutni az EU-ba – hangsúlyozta Bakondi György.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 11. 21:47
Karnok Csaba
20220803 Röszke Határt védő magyar és cseh rendőrök munkája a migrációs nyomás alatt. Migránsok folyamatos feltartóztatása és szállítása a mindennapi munka része. Képen: Járőr ellenőrzés a két kerítés között. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM) Fotó: Karnok Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa jövője, az európai emberek biztonsága a tétje annak, hogy tudjuk-e uralni a határainkat, tudjuk-e szűrni azokat, akik ismeretlen identitással, bűnözők segítségével, a határokat és a jogszabályokat semmibe véve próbálnak bejutni az Európai Unióba – hívta fel a figyelmet Bakondi György a közmédiában.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint

 jól érzékelhető az elmozdulás abba az irányba, hogy egyre több tagállam szeretne szakítani az eddigi nyitott határok politikájával, a nemzetállamok szintjén és az Európai Tanácsban is egyre többen szorgalmazzák a külső határok megerősítését.

A részleteket azonban az uniós bürokráciának, az apparátusnak kell majd kidolgoznia. Ha ennek az lenne a lényege – amit már rebesgetnek –, hogy figyelőtornyokat emelnek, eszközöket telepítenek vagy esetleg létszámbővítést finanszíroznak, akkor tulajdonképpen arra késztetnék a nemzetállamokat, hogy az így felszabaduló pénzekből aztán csináljanak kerítést, ha akarnak – fogalmazott Bakondi György, hangsúlyozva: Magyarország álláspontja változatlanul az, hogy egy olyan folyamatosan növekvő migrációs tömeget, mint ami Európába igyekszik, műszaki akadályrendszer és jogi határzár nélkül feltartóztatni nem lehet.

A főtanácsadó ugyanakkor nagyon fontosnak nevezte azt is, hogy

a Magyarország elleni szüntelen politikai támadás befejeződjön, elismerjék azokat az erőfeszítéseket, amelyeket hazánk az európai emberek biztonságának érdekében tett, valamint hogy legalább részben megtérítsék azt az összeget, amit hazánk kerítésépítésre fordított, további forrásokat biztosítva az illegális migráció elleni védekezés megerősítésére.

Bakondi György szólt arról is, fontos lenne a közös uniós fellépés abban, hogy a migrációt az uniós határoktól minél messzebb sikerüljön megállítani, illetve hogy a migrációt kibocsátó országokat helyben segítsék a problémáik megoldásában. Szavai szerint ebben Magyarország példát mutatott, hiszen megállapodtunk Ausztriával és Szerbiával, ezért vannak közös rendőri erők Észak-Macedóniában és Szerbia és Észak-Macedónia határán.

Mindezek mellett a főtanácsadó szerint egyszerűsíteni kellene a kitoloncolás lehetőségét, megállapodásokat kellene kötni a kibocsátó országokkal, hogy akik bejutottak Európába, mihamarabb hazakerüljenek. Illetve csak azok maradhassanak, akik valóban politikai menedékre jogosultak. Az embercsempészet visszaszorítása érdekében uniós szinten – például a Frontex és az Europol keretén belül – növelni kellene a bűnüldöző szervek együttműködését – vélekedett Bakondi György.

Borítókép: Határt védő magyar és cseh rendőrök szolgálatban (Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.