Nagyvadra utaznak

Legutóbbi hírünk szerint a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság épületének hatodik emeletén, egy kétszemélyes zárkában várja Zuschlag János, hogy a szegedi bíróságra szállítsák, ahol várhatóan ma döntenek az előzetes letartóztatásáról. A fiatal politikussal az ellenzék kérlelhetetlen ostorozójaként, a szocialista párt ifjú reménységeként ismerkedhetett meg a közvélemény.

Magyar Nemzet
2007. 09. 20. 22:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészen a három évvel ezelőtti antiszemita ízű poénkodásáig megállíthatatlanul menetelt felfelé a pártszervezetben, egy időben az MSZP egyik legtöbbet szereplő képviselője volt, és a szocialisták ifjúsági tagozatában, a Fibiszben is megszerezte a második legfontosabb pozíciót. A holokauszt áldozatainak kigúnyolása után sem bukott túl nagyot, megyéjében ugyanis a mai napig a párt egyik első embere.
Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítják. Egyelőre nyolcvanmillió forintnyi közpénz eltulajdonítását róják fel a szinte kizárólag MSZP-s funkcionáriusokból álló galerinek. Ha az ilyen ügyekben igencsak avatott Szabó Ferenc megyei főügyészhelyettes szimata nem csal, a politikus akár húsz év börtönt is kaphat.
A hír rendkívüli. Nemcsak azért, mert a szocialisták ilyen magas rangú politikusa még nem keveredett hasonló büntetőeljárásba, hanem azért is, mert az ügyészség vette a bátorságot, hogy félretéve a rendszerváltás előtti időkből örökölt reflexeket, bátran feltárja az ügyet. A nyilvánosságra jutó visszaélések nagy többsége, a közbotrányok sora ugyanis nem jár büntetőjogi következményekkel. Elegendő csak a Fittelina- és Nomentana-ügyek vérlázító módon elakadt vizsgálatára gondolni.
A Zuschlag-sztori viszonylag közérthető eset. 2003–2004-et írunk, az ifjúsági miniszteri bársonyszékbe új vezető, Gyurcsány Ferenc ül, aki – Szabó László, a tárca korábbi szakállamtitkárának a HVG-ben tett nyilatkozatát idézve – felhúzta a sorompót a közpénzekért nyomuló új generáció előtt. Ahogy Szabó fogalmazott, „Gyurcsány a lehető leggyorsabban legitimálni akarta magát a politikai szférában és a lehető legtöbb szövetségesre volt szüksége.” Szabó László utódjának, Ocsovai Tamásnak a Zuschlag-ügyben tett tanúvallomását lapunk közölte, ebben az államtitkár határozottan állította, hogy minden, a pályázati pénzekről szóló tanácsülést miniszteri egyeztetés előzött meg. Ő az itt kapott utasításoknak tett eleget, amikor a tárca szerveit a párt közeli egyesületek, alapítványok támogatására kérte. Az Index internetes lap pedig olyan dokumentumokkal állt elő tegnap, amelyekből kiderül, hogy ebben az időszakban az ifjú szocialisták futószalagon gyártották a közpénzekre aspiráló fiktív szervezeteket.
Egyelőre itt állunk. A Bács-Kiskun megyei főügyészhelyettestől arra a kérdésünkre, hogy Zuschlag hol helyezkedett el a bűnszervezetben, azt a választ kaptuk, hogy a nyomozás eddigi adatai szerint a piramis csúcsán állt. A fő kérdés, hogy lesz-e bátorsága az ügyészeknek a piramis tetejénél magasabbra tekinteni. Hiszen az máris nyilvánvaló, hogy felső segítség nélkül aligha nyerhették el pályázatok egész sorát a sebtében gründolt egyesületek.
Persze, lehetséges, hogy érdemesebb inkább arra figyelni, a sok disznóság közül miért éppen ez verte ki a biztosítékot a bűnüldözőknél. Szabó László exállamtitkár a HVG kérdésére, mi késztette vajon Ocsovai Tamást, hogy kitálaljon az ügyészségen, azt felelte: „Nehezen szánhatta rá magát, hogy Gyurcsány Ferencet, ha közvetetten is, de bűncselekmények elkövetésével vádolja. Ehhez Ocsovainak politikai felhatalmazást kellett kapnia. (…) Úgy vélem, Gyurcsány politikai vetélytársai kihasználják az alkalmat.”
Egyesek alighanem nagyvadra utaznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.