Hézag

Most, hogy váratlanul kiderült, Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter lesz, a rendőrség honlapjáról eltávolították azokat az 1996 és 1998 között íródott olajdokumentumokat, amelyeket tavaly novemberben hoztak nyilvánosságra. Az iratokat a www.police.hu/kozadat/nyilv_dok hivatkozáson lehetett elérni, ám onnan valamiért törölték, tegnap ott nem sikerült a nyomukra bukkanni. Ez a kis közjáték nem is lenne érdekes, ha az említett dokumentumok egy része éppen nem Draskovics Tibor akkori pénzügyi államtitkár ténykedéseiről szólna. De róla szól.

Magyar Nemzet
2008. 02. 13. 23:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hézag” fedőnéven folytatott titkos nyomozást ellene az ORFK gazdaságvédelmi főosztálya. A nyomozók gyanúja szerint ugyanis Draskovics hatalmával visszaélve érte el, hogy 83 millió forintról 100 ezer forintra mérsékelje a vám- és pénzügyőrség egy üzemanyag-forgalmazó cég bírságát. Az eljárást végül lezárták, mert nem lehetett bizonyítani, hogy Draskovics utasítást adott volna a vámosoknak. A régi-új miniszter szerint egyébként nem olajügy, hanem jogértelmezési vita állt az ellene 1996-ban indított nyomozás hátterében. A dokumentumok törlésénél már csak az lehet érdekesebb kérdés, hogy a több tízezer olajdokumentum közül miért éppen a Draskovicsékról szólók titkosítását oldották fel és hozták nyilvánosságra a rendőrség honlapján. A kérdésre mindenesetre csattanós válasz a közelgő miniszteri kinevezés. Sok minden volt már ugyanis Draskovics Tibor, de igazságügyi és rendészeti miniszter még nem. Vannak emberek, akik még akkor is jobbnál jobb pozícióba kerülnek, ha vitathatatlanul megbuktak korábbi beosztásukban. Draskovics az iskolapélda.

Amikor mint pénzügyminiszter képes volt azért befagyasztani az áfa-visszatérítéseket – óriási károkat okozva számtalan vállalkozásnak –, hogy az általa prognosztizált hiánycélt fel tudja mutatni, csak átmenetileg lett kegyvesztett. Addig is, hogy ne unatkozzon, kinevezték az állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek igazgatóságának elnökévé. Aztán megint hívták, és ő lett az államreform-bizottság vezetője. Később felfelé bukott, tárca nélküli miniszterré nevezték ki. Gyurcsány Ferenc ekkor közölte, Draskovics új feladata az lesz, hogy bekapcsolja a döntéshozatalba a szakértőket és a szakmai szervezeteket. Hogy valójában mit csinált, azt csak a jó ég tudja. Az ember csak tanácstalanul néz maga elé és töpreng. Mit tudhat ez az ember? Debreczeni József Az új miniszterelnök című könyvében Gyurcsány Ferenc a következőket mondja: „Draskovics tehetséges politikus. Nagyon tehetséges. Hihetetlen intellektuális kapacitással bír.

Azt hiszem, majd mindenkit ver a kormányban – talán még engem is.” A magyarázat tehát a tehetség és az intellektuális kapacitás terén keresendő. Márpedig Draskovics ezekben a kategóriákban lehet, hogy még a jelenlegi miniszterelnököt is megszégyeníti, a jövőben akár még kormányfő is lehet. Az egyetlen probléma csak az, hogy Draskovics Tibor idáig egyetlen kormányzati pozíciójában sem volt sikeres, és semmi nem garantálja, hogy igazságügyi és rendészeti miniszterként véget ér majd ez a rossz szériája. Draskovics megtépázott hírnevét egyébként már csak Keller László egykori közpénzügyi államtitkár übereli. Hiába bukott meg nemrég mint Törökbálint polgármestere, neki sincs oka a szomorkodásra, már jön is az új feladat, ő lesz a Pénzügyminisztérium államtitkára. Bár eddig napjában háromszor mondták el, hogy a kormányátalakítás nincs napirenden, elég olajozottan történnek a személycserék. Ha pedig mégis van valami hézag, azt elsimítják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.