Szadisták

A Szabad Demokraták Szövetségében áll a bál. Kiderült ugyanis, hogy Kóka doktor az egy évvel ezelőtti tisztújító küldöttgyűlésen csalással lett a kormánypárt vezére. Az ok szimpla büntetőügy: okirat-hamisítás történt. Olyan borsodi küldöttek – például Vági Sándor és felesége – is szavaztak, akik más, fontosabb elfoglaltságuk miatt részt sem vettek a rendezvényen. Azaz nevüket aláhamisították. Az ilyen jellegű eseteket jól ismeri a közvélemény.

Magyar Nemzet
2008. 02. 15. 23:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az évek alatt szilánkokra hullott kisgazdapárt tisztújító eseményeinek abszurditásairól rendre beszámoltak az újságírók, akkor meg különösen alapos részletességgel, amikor a kisgazdák kormányon voltak. Képviselőinek esetlenségén, vezetőinek hebehurgya nyilatkozatain az egész ország szörnyülködött vidulva. Politikusaik nem tudtak elbújni, mert a sajtó a nyakukon volt.

A kettős mérce azonban régóta a balliberális gondolkodás sajátja. Amikor a kisgazdapártot szétfeszítette a folyton a nyilvánosság elé kerülő belső feszültség, az SZDSZ már akkor is védett volt. Rejtőzködő magatartását pedig ma sem kezdik ki, botrányait lehetőleg eltussolják. A Hír TV jóvoltából most nyilvánosságra került választási csalás újból rámutat: igazából mindegy, hogy hány inger éri ezeket a médiumokat, mintha össze lennének nőve a párttal. A választási csalási botrány kibontakozásának kellős közepén Kóka János ellenfele, Fodor Gábor nyugodtan besétálhatott például a köztévé reggeli műsorába, s anélkül hagyhatta el a stúdiót, hogy e közérdeklődésre számot tartó témában egyetlen kérdést is kapott volna. Feltehetően azért nem, mert Fodor nem akarta, ezért a műsorvezető sem erőltette.

A rendszerváltáskor az antikommunizmusát emlegető SZDSZ nem egyenes és nem őszinte párt. Csak néhány erre utaló példa: rajta kívül nincs még egy olyan hazai politikai képződmény, amely úgy választott volna valaha is miniszterelnök-jelöltet, hogy meghatározta volna származását és családi politikai kötődését. A mindenfajta megkülönböztetés ellen zéró toleranciát hirdető párt azért választotta meg a belső, informális körbe nem tartozó Kuncze Gábort kormányfőjelöltnek 1994-ben, mert nem zsidó, és felmenői között nincsenek kommunisták. Az sohasem derült ki, hogy ezen tulajdonságok miért zavarták őket, hiszen például Eörsi Mátyás ügyvédi irodájában ez idő tájt ott dolgozhatott az a Bauer Miklós, aki becenevét – körmös Bauer – azért kapta, mert kommunistaként vallatáskor letépte az emberek körmét. Ráadásul az SZDSZ-es Eörsi doktor gyűlöli a diktatúrákat, részben és egészben is. De a diktatúrákat más SZDSZ-es, így Magyar Bálint sem szereti. 1994-ben emiatt jelenthette ki az SZDSZ nevében, hogy a Horn Gyula vezette kommunista utódpárttal, azaz az MSZP-vel nem kötnek koalíciót. Az ezzel ellenkező végeredményt a demokratikus gondolkodás és cselekvés nevében azonban kizárólag a jobboldal verte el rajta.

Álságossága mellett az SZDSZ kicsi és erőszakos párt. Ma már nemcsak a magyar társadalom józanabb része, de az MSZP is szabadulna tőle. Nem véletlen, hogy – akként, mint Tamás Gáspár Miklós, aki a MIÉP-et egyszer a Magyar Hazugság és Halál Pártjának nevezte – az SZDSZ-esekre a közbeszéd a „szadisták” elnevezést kölcsönözte. Amely rövidítés az egészségbiztosítás privatizációjának a parlamenten való keresztülhajszolása miatt az SZDSZ-en valószínűleg végleg rajta ragad.

És akkor most itt van ez a csalás. A miniszteri székével megelégedett Fodor („A becsületem a tőkém”) és a vezér helyét elfoglaló Kóka doktor („Szeretem a versenyt nagyon”) legyintenek az esetre. Tesznek a demokráciára akkor, ha az nem szolgálja érdekeiket. A borsodnádasdi Vági házaspár azonban érti az üzenetet. Kilépnek az SZDSZ-ből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.