Konzervatív tragédia

Kezd érdekessé válni az európai politikai térkép. Theresa May lépését a fatális tévedések közé sorolják majd.

Kuthi Áron
2017. 06. 09. 18:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezd nagyon érdekessé válni az európai politikai térkép. A hollandok harmadik hónapja képtelenek kormányt alakítani, pedig a muszlimevő fenevadat, Geert Wilderst és pártját sikerült megállítaniuk. A franciák tudtak ugyan kormányt alakítani, de úgy, hogy előtte a hagyományos, nagy pártokat a szemetesbe dobták. A briteknek pedig nem is kellett volna új kormányt alakítaniuk, mert a konzervatívoknak biztonságos többségük volt a képviselőházban, de mostanra egy eddig teljességgel elképzelhetetlen patthelyzet alakult ki. Már most sem kérdés, hogy Theresa May lépését, miszerint előre hozott választást ír ki a brexit legitimálásához, a fatális politikai tévedések között fogják oktatni a tankönyvek. Nagyjából annál a fejezetnél lesz helye, ahol David Cameronnak arról az ötletéről van szó, hogy 2015-ös kampányígéretének – népszavazás Nagy-Britannia EU-tagságáról – beváltására adja a fejét.

Késő már levonni a tanulságot. Maynek és csapatának nem esett le, hogy ez a keserű pirula, a brexit nem lehet legitimációs kérdés, 51,9 százaléknyi brexitszavazó egyszerűen nem adhatott akkora mellényt a konzervatívokra, hogy bárki pajzsra emelve, fénykörtől ölelve, dicsőségesen vonultassa ki az országot az EU-ból. Most rendesen visszaütött az a 48,1 százalék. És itt teljesen mindegy, hogy milyen különalkukkal, koalícióval tartja magát hatalomban Theresa May, pártja megkérdőjelezhetetlen népszerűségét, szilárd előnyét a Munkáspárttal szemben másfél hónap alatt ekkora mértékben legyalulni hatalmas bukással egyenértékű.

A Munkáspárt persze jogosan örül a megerősödésnek, ám helyzetét onnan érdemes szemlélni, hogy a liberális piacgazdaság feltétlen hívei körében, az üzleti világban egyáltalán nem népszerű, keményvonalas Jeremy Corbyn botrányos mélységekbe rántotta alakulatát elődje, a radikálisan piacbarát Ed Miliband lemondása után. Az ember csak bámult, milyen tempóban ássa saját sírját a formáció, amely egykor Tony Blairt adta a briteknek. Annyi történt, hogy erejüket felülmúlva visszakapaszkodtak a megszokott pozícióba, és betöltik a legerősebb ellenzéki párt szerepét. Ám mégis arról van szó, hogy Corbyn úgy győzte le Mayt, hogy közben nem ő kap kormányalakítási megbízást a királynőtől.

A másik az, hogy nem lettünk volna szívesen a brit választópolgár helyében sem. A britek tavaly június óta a brexittel fekszenek és ébrednek, az ügyben mégsem történt előrelépés, ám annál több jóslat, számítás, céges előrejelzés látott napvilágot, hogy hogyan kell elképzelni a majdani jó világot, ahol már nem rángat zsinóron Brüsszel. A homályban Theresa May sem adott pontos eligazítást, sőt kiderült, jócskán „túltolta” a jövőbe látó pozitív jelzőket – erős és büszke Nagy-Britannia –, pedig nem is magyarországi kormányplakátról olvasta a szavakat. A politikai szerencse forgandó, ez most sokadszorra is bebizonyosodott. May megkapaszkodott, de ott lohol nyomában az ellenzék, és naponta fogja a fejéhez vágni, hogy az Európai Uniótól való durva elszakadás (hard brexit) útja nem járható. Közben a konzervatív szavazók már nemcsak akarják, hanem üvöltik a brexitet. Ám a kilépési tárgyalások kezdete a patthelyzet miatt még jobban kitolódik, immár eposzi méretűvé nagyítva a konzervatívok önmaguk előidézte kálváriáját.

A történések emellett azt mutatják, a britek komolyan veszik jövőjüket és az EU-val való további együttműködést. Ha csupán innen szemléljük a választást, Maynek egyetlenegy út maradt politikai túléléséhez, az, hogy nemzeti konszenzust teremtve vezesse ki országát az unióból. A francia és a szigetországi példa legalábbis megmutatta, nem feltétlenül unortodox módszerekkel kell nekiesni Brüsszelnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.