A nagyon nagy októberi forradalom

Milyen óvatosan bánnak az utcára vonuló elégedetlenekkel Orbán Viktor második-harmadik ciklusában!

Gazda Albert
2017. 07. 06. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van egy roppant nagy különbség Magyarország és a hozzá mostanában előszeretettel hasonlított illiberális demokráciák – Oroszország, Törökország, Fehéroroszország – között. A legkevésbé sem arra gondolok, hogy az oroszoknál például sokkal kevésbé ostoba, ennek okán lényegesen színvonalasabb és hatékonyabb a propaganda. Vagy hogy abban a tágas térségben nem nímandok, hanem tehetségesebb-formátumosabb figurák teszik el a komolyabb pénzeket. Inkább arra, hogy miközben Isztambulban, Minszkben és Moszkvában tömegesen passzírozzák be a rabomobilokba a rendszer ellen tüntetőket – és el is zárják őket tizenöt–harminc napra –, addig Budapesten hajuk szála sem görbül az egyszerre dühösen és vidáman rajcsúrozó fiataloknak. Ebben az országban és ebben a városban bátran lehet piknikezni az Oktogon kellős közepén bármikor. Ebből is kitűnik: az illiberalizmus fokozatai és árnyalatai számosak.

Tényleg érdekes megfigyelni, hogy Orbán Viktor második-harmadik ciklusában milyen óvatosan bánnak az utcára vonuló elégedetlenekkel. Mint a hímes tojásra, úgy vigyáznak ifjú kritikusaikra, ellenfeleikre és ellenségeikre. Azokban az esetekben is, amikor vagy eleve bejelentetlenül fejezik ki a véleményüket, vagy a tervezett események torkollnak forgalomkorlátozó afterpartikba. Nem is igazi diktatúra az ilyen.

Hogy miért megy ez így? A válaszok kézenfekvők. Először is: az Orbán-csapat nem hülye, rengeteget tanult a Gyurcsány-kormány 2006-os balfogásaiból. Abban, hogy zavargásokba torkollott az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése utáni tömeges felháborodás, az eredendő dühön túl a politika és az erőszakszervezetek reakcióinak ostobasága is jelentős szerepet játszott. Ezenfelül a miniszterelnök tisztában van vele: egy olyan európai uniós tagállamban, amilyen a miénk, megengedhetetlen, hogy moszkvai vagy minszki típusú akciókat fotózhasson-filmezhessen a média. Nekünk ez akkor sem állna jól, ha zavargásokat bármelyik amerikai vagy nyugat-európai nagyvárosból láttunk már. Az más. Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kis ökörnek.

Ehhez képest is különös, hogy mi motiválja azokat a fideszes rémképeket, amelyek előbb a kormánysajtóban bukkantak fel néhány hete, legutóbb pedig Kövér László hozakodott elő velük. A házelnök a martosi szabadegyetemen tartotta fontosnak elmesélni, hogy forró időkre kell készülni. A Soros György támogatta szubkultúra mindent meg fog tenni ősszel, hogy polgárháborús pszichózis uralkodjon el Magyarországon. A prímet a külföldről finanszírozott civil szervezetek viszik majd ez ügyben. A legbrutálisabb: ez a rusnya szövetség – ellenzék, álcivilek, Soros stb. – arra szövetkezik, hogy a Fidesz ne nyerhesse meg a 2018-as választást. Mi tagadás: valóban rettentő idegen egy demokráciától, hogy az ellenzék győzelemre törne. Már ha bírna.

Kissé talán fura, hogy a felmérések szerint változatlanul toronymagas éllovas októberi forradalmat vizionál – arab tavaszos, sajnálatos kijevi eseményekes mintára –, nyilván fel is vetődik, hogy mi lehet vele a célja. Tudnak valamit? Elébe mennének? Tényleg ennyire rettegnek a sorosistáktól? A komplett nyugati világtól? Konfliktusokat provokálnának, hogy mégis odacsaphassanak? Szerintem ez mind nem valószínű. Egyenként nem.

Akkor sem, ha elégedetlenségből épp elegendő lesz itt, és kétségtelen, hogy jut belőle őszre-tavaszra is. Az igazság ez lehet: mivel a szisztéma a szembenállásra épül – mi vagyunk mi, ti vagytok ők –, az ellenségek pátyolgatását-építgetését nem szabad abbahagyni. Nem könnyű ezt akkor, amikor az ellenzék nagyrészt alkalmatlan, a brüsszelezés ereje fogyóban, a migránsok nem óhajtanak idejönni, és Soros is csak egy bácsi, bármekkora mennyiségben sokszorosítják eurokék alapon. Kell valami, amiben van erő, energia, fiatalos tűz. Miközben mi magunk menthetetlenül öregecskedünk. A lázongás, a forradalom, a pszichózis hátha ilyen. A teszt verbális része elkezdődött, van idő megfigyelni, működhet-e ideje jöttén élesben. Amennyiben mégsem, keresnek mást. Addig, amíg el nem vétik a lépést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.