Ezek a fiatalok

Mindenki érzékeli, hogy a rendszerváltáskor felhúzott és 2010-ben átalakított politikai rendszer kiüresedett.

Pintér Bence
2017. 07. 20. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Bűnünk az, hogy korosztályunk másképp él, mint jó apáink,
nem hasonlít mit se rájuk, náluk néha többre vágyik már.” 

Tegnap volt ötven éve, hogy bemutatták az Ezek a fiatalok című filmet, amely kikövezte a magyar beatzenekarok útját a fősodorba. A fenti sorokat a húszéves, bubifrizurás Zalatnay Sarolta énekli a vásznon a Metro zenekar kíséretével: nem igazán dühösen, épp csak egy kicsit megvető félmosollyal, játékosan. A film egy mai fiatal szemével nem tűnik forradalminak – hol van már az az ingerküszöb, amit Szörényi Levente egy évvel korábban, 1966-ban a táncdalfesztiválon lépett át? Ám egy tanulságot egyértelműen levonhatunk: a „fiatalok” lázadása az „öregek” fennálló status quójával szemben univerzális, vissza-visszatérő és politikai rendszerektől független jelenség. Az Ezek a fiatalok keletkezéstörténete épp arról szól, hogy az addig a tűrt-tiltott határmezsgyén egyensúlyozó új, nyugati eredetű zenét elfogadhatóvá, rendszerkonformmá tegye a párt kultúrpolitikusai és a szélesebb, idősebb tömegek számára. A mindenkori fiatalság ugyanis szabály szerint mindig máshogy fog gondolkozni: más eszmék, más zenék, könyvek, jelenségek hatnak rá. Elkerülhetetlenül egy más világban nőnek fel, mint szüleik. Döntő, hogy aztán ezt a jelenséget hogyan kezelik az idősebb generációk – és ideértjük a politikai elitet is. Robbanás lesz belőle? Vagy csendes, lassú forradalom? Netán beletörődés?

Ha az elmúlt évekre tekintünk, a mérleg vegyesnek tűnik. Csütörtöki címlapsztorink szerint felmérések bizonyítják, hogy a magyar fiatalok egyre nagyobb számban tervezik a kivándorlást, politikai aktivitásuk pedig alacsony, ami jelentős részben tulajdonítható annak, hogy a politikai közbeszéd lezüllésével párhuzamosan az iskolákban sem segíti elő semmi a demokratikus szocializációt. A Magyar ifjúság 2012 felmérés egyik legijesztőbb eredménye például az volt, hogy a megkérdezett nyolcezer, 15 és 29 év közötti fiatal hetven százaléka (!) gondolta úgy, hogy a mostani állapothoz képest mindent egybevetve jobb volt a Kádár-korszak. Olyan emberek, akik a Kádár-korszakban legfeljebb az óvodát járták ki. De az is igaz, hogy ha az elmúlt hét évben bármilyen mértékben is meghátrált valamilyen ügyben a regnáló kormány, akkor a fiatalok keze valahogy benne volt a dologban. A Hallgatói Hálózat tüntetései, az egyetemi diákság ellenállása nyomán változott a felsőoktatási koncepció. A mind ez idáig az elmúlt hét év legnagyobb kormányellenes tüntetésének számító netadó elleni vonulásokon döntően fiatalok vettek részt. Tavaly a közoktatásról szóló viták alatt rengeteg diák vette fel a kockás inget. Idén év elején pedig egy csupa fiatalból álló új párt, a Momentum gyűjtött össze elég aláírást ahhoz, hogy a kormány fülét-farkát behúzva inkább visszavonja az olimpiai pályázatot, mint hogy akár egy városi népszavazáson szembesüljön a választók akaratával. Aztán jött a CEU-ügy, ahol szintén a fiatalok vitték a prímet.

A kutatásokból persze az is kiviláglik, hogy a fiatalok látják a rendszer kulcsproblémáit, amelyek nem csupán a jelenlegi kormánypártokhoz kötődnek. Sarkos, jobb kifejtésre váró ítéletek ezek: a politikusok korruptak, hazudnak, senki sem képviseli a választók érdekeit. Mindenki érzékeli, hogy a rendszerváltáskor felhúzott és 2010-ben átalakított politikai rendszer kiüresedett, a demokratikus intézményeknek pedig lassan nagyjából annyi értelmük van az önkormányzatiságtól a parlamenten át az Alkotmánybíróságig, amennyi a Kádár-rendszerben volt. (Ennyiben örülhet az a hetven százalék, aki visszasírja.)

Sajnos a levont következtetések is hasonlóan sarkosak és egyszerűek maradnak: kivonulás a politikai életből, súlyosabb esetben kivándorlás az országból. Ez pontosan az az út, amit a mindenkori kormány is el szeretne érni, legalábbis az első felét – mindent meg is tesznek ezért, és ebben sokszor politikai ellenfeleik is partnerek. Hiszen ők is tudják: a fent sorolt példák bizonyítják, hogy nem reménytelen a cselekvés útja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.