Illiberális rokon lelkek

A magyar kormányfő mostanában furcsán választ barátokat.

2017. 07. 02. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy volt a barátság néhány napja Ankarában a harmadik török–magyar stratégiai tanácskozáson. Binali Yildirim török kormányfő például még a Galatasaray névre szóló, aláírt mezével és egy labdával is megajándékozta a futballrajongásáról jól ismert Orbán Viktort. Igaz, ezzel a meglepetéssel kicsit talán mellélőttek. A magyar kormányfőnek ugyanis akár egy egész csapatra való meze is lehet, hiszen jó ismerőse az isztambuli klub korábbi elnöke, Adnan Polat. A török üzletembertől egy ilyen apró figyelmesség igazán kijárt volna, ha már milliárdokat kaszált egyebek közt a törökországi és iráni kereskedőházak üzemeltetésének elnyeréséből. Recep Tayyip Erdogan török államfő pedig a politikusoknál megszokott, kimért kézfogás helyett meleg öleléssel üdvözölte Orbánt. Nincs ebben semmi kivetnivaló. Ha Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke „viccesen” pofozkodhat, Donald Trump amerikai elnök meg csontroppantó satuba foghatja politikustársai kezét, és tekintélyt parancsoló bunkósággal lökheti odább a montenegrói miniszterelnököt, akkor Erdogannak is engedtessék meg ez a törökös diplomáciai szívélyesség.

Egyébként sincs okunk haragudni egymásra. Másutt még évszázadok sem kellenek, hogy gyilkos ellenségekből kebelbarátok váljanak, gondoljunk csak a francia–német tandemre vagy a japán–amerikai szövetségre! Hol van már az a százötven éves megszállás, Zrínyi Miklós, Hunyadi János meg Dobó István? Ma már a fél ország Szulejmánért izgul a tévében, a kormányfő szerint Törökország Európa védelmezője, a törökök szemében meg eddig is kedves testvérnép voltunk. Sőt, talán olykor a magyarok egy jelentős része is közelebbinek érzi magához a törököket, mint egy angolt vagy egy franciát. A történelem gazdasági kérdésekben amúgy is rossz tanácsadó. Az osztrákokkal, németekkel vagy hollandokkal ellentétben mi nem vagyunk abban a helyzetben, hogy visszautasítsuk Törökország barátságát.

Főleg, mert a kedves szavak ingyen vannak. Orbán Viktor körbeudvarolhatja Erdogant, elítélheti a puccskísérletet, könnyen ígérhet neki támogatást, vízummentességet, uniós csatlakozást vagy akár a csillagokat az égről. Nem kell attól félnie, hogy szavainak komolyabb következményei lesznek, hiszen a csatlakozási tárgyalások már régen befagytak, és különösen a puccskísérlet után esély sincs az olvadásra. A kapcsolat így győztes–győztes helyzetet teremt. Magyarország barátjának mondhat egy erős középhatalmat, és úgy érezheti, a nagyok klubjában játszhat. Törökország pedig szövetségest talál az utóbbi időben meglehetősen ellenséges Európai Unióban, egy uniós tagállamot, ahol még örömmel fogadják Erdogant. Mellékhatásként még a kereskedelmi kapcsolatok is fellendülnek egy kicsit, még ha az ötmilliárd dolláros forgalom mantrázása eddig nem is érte el a célját. Ezt a gyümölcsöző módszert Orbán egyébként éppen a török elnöktől kölcsönözte, aki beszédeiben gyakran dörgedelmesen fenyegeti az Európai Uniót, szerencsére anélkül, hogy aztán a tettek mezejére lépne. Gond nem is ezzel van. Nem feltétlenül Magyarország feladata, hogy vendégségben szót emeljen az emberi jogi aggályok, több tízezer ember bebörtönzése, a sajtó és az ellenzék ellehetetlenítése ellen – a delegáció kínosan ügyelt is arra, hogy hasonlóra még egy fél mondattal se utaljon. Aggodalomra inkább az adhat okot, hogy a magyar miniszterelnök esetleg kedvet kap, és mást is eszébe jut lemásolni török kollégájától. Hiszen a sokat emlegetett „illiberális demokrácia” egyik mintaállama éppen Erdogan Törökországa.

És a magyar kormányfő mostanában furcsán választ barátokat. Májusban egy pekingi konferencián Vlagyimir Putyin orosz, Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök és Recep Tayyip Erdogan mellett pózolt mosolyogva, miközben az unióban már szinte csak a lengyelek állnak szívesen mellé a csoportképen. Talán Helmut Kohl szombati temetésén még eszébe jutott, ki az igazi példakép.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.