Szimbolikus rakétacsapás

Nézünk majd egy nagyot, amikor egy kiszámíthatatlan kommunista diktátor és egy durcás tahó kezébe kerül a fél világ sorsa.

Lukács Csaba
2017. 07. 05. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedd hajnal óta tudjuk, hogy Amerika kezdhet komolyan aggódni: Észak-Korea sikeresen tesztelt egy olyan nagy hatótávolságú, interkontinentális ballisztikus rakétát, amelyre állításuk szerint nukleáris töltet is szerelhető, és amely képes az Egyesült Államok területét is elérni. A kommunista ország állami televíziója hét kameraállásból is bemutatta a rakéta kilövését (a felvételeken jól látszik, hogy az előkészületeknél jelen volt maga Kim Dzsongun pártfőtitkár is), amely közel negyven percet töltött a levegőben, és végül a Japánhoz tartozó tengeri területen csapódott be. Szimbolikus a dátum is: a kísérletre július 4-én, az amerikai függetlenség napján kerül sor.

A Hvaszong–14 típusú rakéta 2802 kilométeres maximális magasságot ért el, és több száz kilométer megtétele után Phenjan szerint pontosan célba talált. Azt állítják, mostantól a világ bármelyik pontjára képesek csapást mérni. Ezt ugyan érdemes némi fenntartással kezelni, de a nyilvánosságra hozott adatokból a tudósok azzal számolnak, hogy ez a rakéta valóban elérheti Alaszkát is. Mindenesetre ijesztő a sebesség, ahogy az észak-koreai tudósok haladnak az interkontinentális rakéták fejlesztésével, ráadásul Phenjan arról beszél, hogy folytatja a rakétakísérleteket, egészen addig, amíg Amerika „nem hagy fel az ellenséges politikájával”. Mindezek után nem meglepő, hogy Washington kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülésének összehívását, és Dél-Koreában a helyi katonasággal közös gyakorlaton erődemonstráció céljából különféle rakétarendszereket aktiváltak látványosan.

Kim Dzsongun erőfitogtatása Kínát is kellemetlen helyzetbe hozza: Hszi Csin-ping elnök áprilisban száz nap türelmi időt kért Donald Trumptól, hogy Peking megpróbálja rávenni Észak-Koreát a rakétakísérletek és az atomprogram befagyasztására. Ez láthatóan nem sikerült, pedig a kínai elnöknek vannak erős érvei: Phenjan külkereskedelmi forgalmának 90 százalékát Kínával bonyolítja le, és sok mindenben függ a nagy szomszédtól. A Kínának adott türelmi idő most, július közepén jár le, és Trump már bejelentette, hogy az Egyesült Államok szankciókat vezet be egy kínai bank, a Dandong ellen, amiért az üzletel Észak-Koreával. A kedd hajnali rakétaindítást egyébként Kína is határozottan elítélte.

Donald Trump közben egyre keményebb hangot üt meg – öt napja, a dél-koreai elnökkel való találkozóján arról beszélt, hogy a stratégiai türelemnek vége, és az észak-koreai nukleáris és ballisztikusrakéta-program határozott válaszért kiált. A keddi kísérlet után pedig arról tweetelt, hogy „nincs ennek a fickónak jobb dolga? Nehéz elhinni, hogy Dél-Korea és Japán még sokáig tűri ezt.” Az amerikai elnöknek azért is oka van a haragra, mert Phenjan megölte egy állampolgárukat – a propagandaplakát állítólagos ellopása miatt tizenöt év kényszermunkára ítélt amerikai egyetemistát, Otto Warmbiert ugyan szabadon engedték pár hete Észak-Koreából, de a fiatal már hónapok óta kómában volt, és hazaszállítása után rövidesen meg is halt. Nem kell erős fantázia ahhoz, hogy elképzeljük, hogyan bántak vele az észak-koreai börtönben.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy egyre súlyosabb konfliktus felé sodródik a világ. Donald Trumpnak lesz ma egy már előzetesen is történelminek beharangozott szabadtéri szónoklata Varsóban, amelyet külpolitikai programbeszédnek szán. Utána Hamburgba repül, ahol a G20 csoport csúcstárgyalásain arról is szó lesz, hogyan zabolázzák meg a phenjani fegyverkezést. Ha a tárgyalások nem járnak sikerrel, könnyen megeshet, hogy Trump átveszi a kezdeményezést. A „megelőző csapás” fogalma nem ismeretlen az amerikai hadsereg eszköztárában – tavasszal már egészen nyíltan beszélt erről a lehetőségről Észak-Koreával szemben a Fox News műsorában egy befolyásos republikánus képviselő.

Akkor pedig jól nézünk ki: egy kiszámíthatatlan kommunista diktátor és egy durcás tahó kezébe kerül a fél világ sorsa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.