A legrosszabb lángos

A miniszterelnök és köre ugyanazt csinálja legvonzóbb és legpiacképesebb turisztikai „termékünk”, a Balaton környékén, amit máshol.

Wekerle Szabolcs
2017. 08. 15. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életem legrosszabb lángosát júliusban ettem Ábrahámhegyen. Az egyébként kellemes strandfürdő egyik büféjében kértem ki egy sajtos-tejfölöst. Indokolatlanul hosszú ideig készült, de bizonyította, hogy nem csak a hamar munka lehet rossz. A tejföl híg volt, a „sajt” pedig még az igénytelenebb helyeken sajtpótléknak használt, a boltokban gyakran pizzafeltétként kínált, a dietetikus szakirodalomban tejtermék-imitátumnak nevezett élelmiszerek között is a legalsó kategóriát képviselte. Tésztája valamelyest a pizzáéra emlékeztetett, ám ezért a valamiért Olaszországban valószínűleg ölnének is. Mi nem öltünk, csak fásultan legyintettünk: a Balaton, majd harminc évvel a rendszerváltás után, még mindig ilyen.

Illetve: ilyen is.

Mert azért bőven vannak biztató jelek. Helyi vállalkozók, borászok, vendéglősök törik a fejüket, hogyan lehetne a Balaton végre az, amire teremtetett: európai szintű attrakció. A Laposa-pince vezetője, Laposa Bence, a Balatoni Kör tagja nemrég a Magyar Nemzet Magazinnak adott interjújában kapásból felsorolt több tucat szempontot, amelyeket figyelembe véve a tó és környéke – nem holnap, de középtávon, nem könnyen, de nagyon szívós és következetes munkával – elfoglalhatná méltó helyét a kontinens turisztikai térképén. A borász beszélt a „beachhangulat” hirdetésének és sulykolásának kárairól, az aktív turizmus felértékelésének szükségességéről, annak a gyakorlatnak a megszüntetéséről, hogy sok helyen egyszerűen szemetet etetnek az emberekkel. Szó esett összbalatoni taxirendszerről, a tó körüli, összehangolt közlekedés megszervezéséről, a kerékpáros turizmus támogatásáról, a falvakat és hegyoldalakat tönkretevő építkezések szigorú ellenőrzéséről. És persze az örök slágertémáról, arról, hogy a Balaton partját egyszerű halandó szabadon, a nyaralók és a fizetős strandok miatt gyakorlatilag nem közelítheti meg.

Most azonban nem a civileknek áll a zászló – a Balatonnál sem. És nem is a partok felszabadításáért küzdőknek. Nem véletlenül jött elő a minap Gőgös Zoltán szocialista képviselő a Balaton-törvény módosításának ötletével, felvetve, hogy a még megmaradt vízparti táborozóhelyek tulajdonosai csak kemping üzemeltetését szolgáló épületeket – vizesblokkokat, éttermet – húzhassanak fel a területükön. Az ötletet nyilván nem gondolta komolyan, pusztán politikai figyelemfelhívásnak szánta: Gőgös szerint jelenleg semmi sem akadályozza meg a nemrég a balatoni kempingek zömét megszerző Mészáros Lőrincet és körét abban, hogy a kezükbe került helyek területét felparcellázzák, hogy oda aztán nyaralókat és apartmanokat építsenek.

A félelem nem alaptalan. A miniszterelnök és köre ugyanazt csinálja legvonzóbb és legpiacképesebb turisztikai „termékünk” környékén, amit máshol: a szemünk láttára vásárolja fel azokat a helyeket, amelyek után később az épp általa hozott-alakított törvényeknek hála vonzó támogatásokat lehet kapni. Kemping-korszerűsítésre például ötmilliárd forintot. A balatoni turizmus fejlesztésére az elkövetkező években ilyen-olyan jogcímeken 365 milliárdot. Mészáros Lőrincnek, a miniszterelnök vejének és a köröttük csoportosulóknak tehát nagy szerencséjük volt, hogy épp mostanában sátortáborok, szállodák, vitorláskikötők és egyéb balatoni ingatlanok vásárlására szottyant kedvük.

A kisgömböcként dagadó Mészároson olykor mosolyogni szokás. Pedig nincs miért: az, aki őt mozgatja, a jövőnket veszi el. A Balatonnál is. Helyzetbe hoz arra érdemteleneket, egész partszakaszokat, üzletágakat játszva a kezükre, míg a valódi, szerves fejlődés letéteményeseit, az önerejükből erősödő, ötletekkel és nagy helyi kötődéssel, munkabírással rendelkező balatoniakat alig támogatja. Az országot, benne a Balaton értékes turisztikai ingatlanait egyszer már mások privatizálták, nem szerettük őket érte. Ma sajnos úgy tűnik, az idő nem csak az ábrahámhegyi lángososnál állt meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.