Jól bevásárolt Mészáros Lőrinc és Tiborcz István köre a Balatonnál

A legértékesebb vízparti óriástelkek tulajdonjoga is az érdekkörre szállt.

MN
2017. 08. 03. 6:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áprilisban még az volt a hír, hogy a felcsúti polgármester több balatoni kemping üzemeltetését vette át, ma viszont már az, hogy a legértékesebb vízparti óriástelkek tulajdonjoga is a Mészáros–Tiborcz-érdekkörre szállt – írja csütörtöki számában a Heti Válasz.

Keszthely mellett ugyanis Badacsonyban, Balatonakaliban, Akarattyán és a déli part több településén is tulajdonosi jogokat szerzett ez az érdekkör. A lap részletes összefoglalót közölt a „nagybevásárlásról”.

Ennek főbb lépései a következők:

A tranzakciók mögött egyébként a Mészáros Lőrinccel összeépült kisbank, a B3 Takarék áll hitelezőként.

A keszthelyi után a balatonakali és a fonyódi területet is felszámolásból mazsolázták ki az új tulajdonosok. Az első telek eredeti irányára 976,5, a másodiké 817, a harmadiké pedig 700 millió forint volt – ehhez képest a Mészáros–Tiborcz-közeli projektcsapatoknak csupán 250, 300, 300 milliót kellett fizetniük az utolsó pályázati fordulóban.

A B3 által pénzelt négy ügyletnél egyszerűbben pottyant a felcsútiak ölébe a balatonakarattyai és az almádi kemping: előbbi teleknek huzamosabb ideje az MKB Bank, utóbbinak a Diófa Ingatlan Befektetési Alap a tulajdonosa – a közelmúlttól a pénzintézetet és az alapot is Mészáros Lőrinc cégei ellenőrzik.

A déli parti Zamárdi és Siófok egy-egy kempingjéről pedig azt kell tudni, hogy ezeknek a helyeknek a sztárfelszámolóként ismert Varga Jenő a hivatalos haszonélvezője, aki Mészárosék kiemelt üzleti partnere, közvetlenül tőle vették a Balatontourist-láncot.

Ráadásul – mint korábban megírtuk – Tiborcz István „egyik érdekeltsége” megvette az évek óta fedél nélkül omladozó, klasszicista badacsonyi Ranolder-villát. Nemrég pedig Mészároséké lett a térséget kiszolgáló zenei rádió, a Part FM.

Nem mellékes, hogy a tó körüli fejlesztésekhez szükséges források biztosításáról szóló tavaly decemberi kormányhatározat rögzíti:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.