Botka fele királysága

Egyelőre csak helyezkedésről, politikai túlélésről, véges számú mandátum elosztásáról szól a történet, nem a Fidesz leváltásáról.

Szerető Szabolcs
2017. 09. 25. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon is érthető, hogy Botka László miniszterelnök-jelölt és az MSZP vezetői miért jelentettek be tegnap átfogó tervet a „demokratikus ellenzék” választási összefogásának ügyében. Szorít az idő. Lépéskényszert jelent, hogy Botka színre lépése óta nincs jele az áttörésnek. Sem a választási együttműködésről folytatott vitájuk megoldásához, sem a kormányzó Fidesz–KDNP-hez nem kerültek egy lépéssel sem közelebb. Eközben a bennfentesek azon spekulálnak, hogy Botkát mikor szedi le a pártja, és az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek, új formációk, pártkezdemények száma csak növekszik.

Az ajánlattevő mindig nagyvonalúságot emleget: Botka László ezúttal reménybeli királysága, lényegében a leendő kormányváltó parlamenti többség felét ígérte oda azoknak, akik hajlandók közös listán, az ő zászlaja alatt csatába indulni jövő tavasszal. És már bele is ütköztünk az első és legfontosabb, megkerülhetetlen probléma betonfalába: a többség megszerzésénél kisebb célért nem érdemes a startvonalhoz állni, de vajon legalább saját maguk hisznek-e ennek elérhetőségében? A remény üzenetét sugározza a kormányváltást akarók felé a mostani javaslat, vagy inkább csak kétségbeesés szülte akciót lát bele a nagyközönség? Utóbbi érzést erősítheti, hogy nem igazán látszik, a kiszemelt partnereknek milyen újdonsággal szolgál az MSZP korábbi ajánlatához képest a mostani terv. Nem magától értetődő, miért is kellene elvetniük a régi, elutasító válaszaikat, ahogy arra a szocialisták kérték őket.

A Demokratikus Koalíció (DK) például eddig mereven elzárkózott egy olyan közös listától, amelyen nincs rajta a pártelnök. Erről pedig nem mondott tegnap újat a Gyurcsány Ferenc szerepeltetését hónapok óta elutasító Botka László. Ráadásul a DK okkal bízik az önálló bejutásban, és kimondatlanul is háziversenyt vív az MSZP-vel; miért érezné méltányosnak a jóval kevesebb listás helyet biztosító ajánlatot? Az LMP hagyományosan irtózik a 2010 előtti neoliberális kormányzás szereplőinek halálos ölelésétől, és éppen most igazolt képviselőt és kampánygurut a szociktól, illetve nevezett meg saját miniszterelnök-jelöltet. Az Együtt pedig valamifajta új pólust képezne azokból a kis pártokból, amelyek nem cipelik a korábbi kudarcos kormányzás terhét. Persze ez a párt sem áll jól: sem az LMP, sem a lendületvesztése ellenére a nagy mellényéből vissza nem vevő, senkivel sem közösködő Momentum nem nyitott az összefogásra.

A Botka-terv szerint természetesen az egyéni jelöltek is közösek. De a választási rendszer koordinált jelöltállításnál is megkövetel valamifajta tömbösödést. A sikeres szereplés választástechnikai feltételei a Jobbikon kívüli ellenzéki oldal számára nem túl bonyolultak: minden körzetben egy jelölt, s olyan listák, amelyek biztosan átlépik a bejutási küszöböt. Ám a mindenkit egy listára pakoló összefogás gyengéje, hogy a támogatottsági adatok nem feltétlenül adódnak össze. Valóban sokakat visszatarthat Gyurcsány neve, ha megpillantják a „kormányváltók” listáján. Nehéz feladvány.

2014-ben szinte hibátlanul alkalmazkodott a fideszes választási rendszerhez a balliberális oldal. A gond a választóknak kínált portékával volt. Ami most sem látszik vonzóbbnak. Az MSZP baloldali fordulatának – Fizessenek a gazdagok! – hitelessége például erősen kérdéses. És aligha én vagyok az egyetlen, aki tegnap arra gondolt: Botka László ajánlatának mintha az volna a célja, hogy az azt elutasítókat jó előre felelőssé tegye a várható tavaszi kudarcért.

Az MSZP, illetve általában a megújulni képtelen, kiégett, jobb híján baloldalnak nevezett politikai tábor vergődése nem magyar sajátosság. Martin Schulz német szociáldemokratái a reménytelenség kampánya után landoltak a padlón vasárnap. Innováció, megújulás, a múlt tévedéseivel való őszinte szembenézés híján esély sincs a politikai sikerre. Egyelőre csak helyezkedésről, politikai túlélésről, véges számú mandátum elosztásáról szól a történet, nem a Fidesz leváltásáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.