Szinte mindenki nemet mond a szocialisták ajánlatára

A baloldali ellenzéki pártokkal közös listára tett javaslatot Botka László szocialista miniszterelnök-jelölt. Mindenkinek parlamenti helyet ígér.

Marosi Adrienn
2017. 09. 25. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajátos, vagy ahogy fogalmaztak: nagyvonalú ajánlatot tettek a szocialisták a baloldal többi pártjának az együttműködés reményében. Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje bejelentése szerint azzal keresik meg a Demokratikus Koalíciót (DK), az LMP-t, az Együttet, a Párbeszédet, a Momentumot és a liberális pártot, hogy közös listát állítsanak össze, azon pedig mindenki bőven kapna helyet. Az MSZP például – mint a legnagyobb párt – az első száz helyből „mindössze” nagyjából ötvenre tartana igényt, az összes többi az együttműködő pártok között oszlana meg.

Csakhogy a bökkenő az, hogy több ellenzéki párt, így az LMP, a Momentum vagy éppen az Együtt elvi alapon utasítja el az együttműködést a szocialistákkal. Vagyis nagy kérdés, hogy néhány listás helyért cserébe hajlandók-e feladni eddigi szilárd és számtalanszor hangoztatott álláspontjukat. Molnár Gyula, az MSZP elnöke erre vonatkozó kérdésünkre azt mondta, hogy ők nem a „régi válaszokat” akarják hallani, mert ez most új ajánlat. Érdeklődésünkre azt is hozzátette, hogy az MSZP nem készül „B tervvel” arra az esetre, ha mégsem jönne össze az elképzelés.

Böcskei Balázs politikai elemző kérdésünkre válaszolva azt mondta: egy laboratóriumi körülmények között kiszámolt ajánlatról van szó. Botka László ugyanis azzal számol, hogy az így létrejövő összefogás megtartja az összes eddigi szavazóját, egyúttal pedig képes új szavazókat is bevonni. „Ez egy nagyon erős előfeltevés, és Botka egyelőre nem tudja meggyőzni a potenciális partnereket, hogy adott esetben egy külön listás, koordinált együttműködés, amely tekintettel van a különböző pártok elutasítottságára, a szavazók eltérő preferenciáira, ne lenne jobb megoldás akár a kormányváltás, akár az egyes pártok szavazatmaximalizálása szempontjából” – fejtette ki. Emellett úgy véli, felvetődhet a kérdés, hogy valóban egy tényleges ajánlatról van szó, vagy inkább Botka ezzel egyfajta politikai helyzetet kíván teremteni, rámutatni, ki miatt nincs együttműködés, hiszen ő az ajánlatát megtette. Könnyen lehet, hogy Botka László ajánlata inkább ez utóbbit szolgálja, lévén az nem bizonyított, és nehezen is bizonyítható, hogy ez a lehető legjobb és egyetlen megoldás lenne – vélekedett.

Böcskei Balázs hozzátette: vélhetően a kisebb pártok számára nem lesz elfogadható ez a megoldás, és ez anélkül is igaz, hogy az egyéni jelöltek kiválasztásáról konkrétumokat tudnánk. A DK-nak önmagában is lehet esélye elérni a parlamenti küszöböt, ugyanez igaz az LMP-re is. Egy Együtt és Párbeszéd közti együttműködés nehezebb helyzetből indul, de ezen pártok Botka ajánlatával sincsenek beljebb. Az „új pólus” forgatókönyveinek kitárgyalása végén látszódhat az, hogy ki a domináns a küszöb alatti pártok közül, az teremthet új helyzetet. Botka ma hátrébb van, mint ahol a többi párt már tart, ő a gombot még mindig saját induló pozíciójához kívánja varrni, a többi párt – többek között Botka eddigi eredménytelensége okán is – már más kiindulóhelyzettel számol rég.

Bár az MSZP vezetői nem mondták ki nyíltan, hogy – miként azt Botka László úton-útfélen hangoztatja – nem akarják a DK elnökét, Gyurcsány Ferencet látni a listán, de határozottan erre utaltak. Botka László például egy székely mondást idézve úgy fogalmazott, hogyha változás lesz a véleményében, akkor azt jelezni fogja.

A Demokratikus Koalíciónál megkeresésünkre azt közölték, hogy minden további ellenzéki összefogásról szóló tárgyaláson szívesen részt vesznek, amely „európai módon, egymás önállóságának, belső döntéseinek tiszteletben tartásával” zajlik. Azt is kiemelték, hogy álláspontjuk szerint az MSZP miniszterelnök-jelöltjének ma ismertetett javaslatában nincs új elem, „Botka László korábbi, már többször elmondott javaslatát ismételte meg”.

„Erről álláspontunkat többször is nyilvánosan kifejtettük, ezért a ma megismételt javaslattal érdemben nem kell foglalkoznunk” – írták. 

„Ahogy mi elfogadjuk a reménybeli szövetségesek kongresszusi döntéseit az együttműködés módjáról, úgy kérjük, hogy ők is tartsák tiszteletben a DK pártszavazáson hozott döntését. Eszerint a párt tagjai elsöprő többséggel úgy döntöttek, hogy nem kötnek megállapodást más pártokkal közös választási listáról, ha a DK képviselőinek személyéről az MSZP kíván dönteni” – fogalmaztak. 

Juhász Péter, az Együtt elnöke pedig lapunknak azt mondta: Botka László egy listára vonatkozó ajánlatát már régebben is ismerték, azonban az Együtt határozott álláspontja, hogy a kormányváltáshoz további új szavazók mozgósítása szükséges, és erre a külön listák alkalmasak, mégpedig az „új pólus” koncepciója szerint.

Az LMP úgy reagált: az országos elnökség meg fogja tárgyalni az ajánlatot, deminden valószínűség szerint elutasítja. Kanász-Nagy Máté, a párt szóvivője felidézte, hogy Botka László korábban már tett számukra „nagyvonalú” felajánlást, amire szintén nemet mondtak, az eddig is képviselt álláspontjuk ugyanis elég egyértelmű. „A múlt szereplőivel, a múlt pártjaival, amelyeknek az elmúlt 30 évben kormányzati felelősségük volt, nem lehet leváltani Orbán Viktort” – mondta.

A Momentum szintén elutasító volt a javaslattal kapcsolatban, lapunk kérdésére ugyanis kizárták a szocialistákkal való összefogás lehetőségét. „Botka ugyanazt kínálja most 2018-ban, amit Mesterházy kínált 2014-ben. Az eredmény ismert, mai napig isszuk a levét a 2014-es Összefogás kudarcának, nem szeretnénk hozzájárulni a 2018-as megismétléséhez. A Momentum nem azért politizál, hogy parlamenti székekhez jusson, hanem hogy jobb hellyé tegyük Magyarországot, így nem az számít, hogy hány parlamenti helyet ajánl az MSZP” – fogalmaztak. 

A Momentum nem vesz részt a Juhász Péter által meghirdetett Új Pólus kezdeményezésben sem. Az Együtt pártelnöke vasárnap bejelentette, hogy ezen a  héten megkeresi a pártok vezetőit (az LMP,-t a Momentumot és a Párbeszédet), hogy mielőbb egyeztessenek elképzeléseikről és az együttműködés lehetséges formáiról. A Momentumnál ugyanakkor lapunknak azt mondták, hogy nem fogadják el a meghívást. „Az Új Pólus koncepciójához hozzátartozik, hogy a 2010 után alakult pártok egyéni választókerületekben visszalépnek az MSZP és a DK közös listájának javára. Ez a koncepció így alig különbözik attól, amit 2014-ben Mesterházy Attila, vagy épp ma Botka László meghirdetett” – közölte a Momentum. 

A Párbeszéd viszont kész tárgyalni – közölte lapunkkal Karácsony Gergely, a párt társelnöke és egyben miniszterelnök-jelöltje. A politikus azonban Botka László ajánlatát az országos listás helyek felosztásáról a nyilvánosság előtt nem kívánta kommentálni. Csak annyit mondott, hogy az ellenzéknek a 106 egyéni választókerületben meg kell állapodnia. Nyitott volt a Liberálisok pártelnöke, Fodor Gábor is, szerinte Botka László jó tárgyalási alapot állított össze. 

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.