Keresztes háború

Aradszki András nem saját ötlettől vezetve bújt Szent Mihály öltözékébe, hogy lángpallossal óvjon minket.

Pethő Tibor
2017. 10. 12. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Naiv vagyok, tudatlan ember. Mindeddig azt hittem ugyanis, hogy a szentolvasó, amit szerzetesek hordanak öltözetük oldalán, és amit boldogult diákkoromban mi is többször elmondtunk, a csöndes, elmélyült imádság eszköze. Ha úgy tetszik, a meditációé, ismétlődő jellege pedig Isten felé vezethet bennünket. Hogy fegyver lenne, arról mostanáig nem hallottam, de tanulni sohasem késő, még ha a mesterem egy ténylegesen nem létező párt országgyűlési képviselője is.

Annyi mindennel találkozhattunk már az utóbbi időben a honi közélet szorítójában, hogy ennek következtében egyre magasabbra emelkedő ingerküszöbünket ritkán éri el politikai esemény, megnyilvánulás. A héten mégis az efféle kivételes pillanatok egyikét élhettük át. Aradszki András KDNP-s honatya a parlamentben napirend előtt soha nem volt dimenziókba helyezte viseltes, szürke hétköznapjainkat. Olyan apokaliptikus magasságokba, ahová bajosan tudnánk követni a nyaktörés kockázata nélkül. „A rózsafüzér a legerősebb fegyver a gonosz ellen, és képes a történelem megváltoztatására, ezt Soros György is meg fogja tapasztalni” – mondta a mellesleg az energiaügyekért is felelős politikus. Másik közlendőjét, hogy Soros György maga az ördög, rezignáltabban vehettük tudomásul. Sok rosszat hallottunk már eddig a magyar–amerikai üzletemberről. Volt Európa tönkretevője és nem mellesleg anyagyilkos, így felkészülhettünk rá, hogy előbb-utóbb bizony eljön az ideje a sátánozásnak is.

A kérdés – igaz, rövid ideig – az maradt csupán: Aradszki saját ötlettől vezetve bújt bele Szent Mihály arkangyal öltözékébe, hogy lángpallossal óvjon meg minket, keresztényeket, vagy purifikátori ámokfutása valójában csak egy nagyobb játszma leginkább hangulatkeltőnek szánt (mellék)lépése? Már a szónoklat után logikusan merülhetett fel bennünk: ennyi, közvetve az egyházat nevetségessé tevő, leginkább Krisztus követőinek ártó ostobaságot egy, az energiaellátásunkért legmagasabb szinten dolgozó államférfi kizárt, hogy magánszorgalomból hordjon össze. Ha van esze, nem gyűjt feleslegesen parazsat a fejére. Pedig gyűjtött. Beer Miklós váci püspök joggal hívta fel a figyelmet a beszéd nyomán arra a nyilvánvaló tényre, hogy az emberi méltóságot tiszteletben kell tartani, nem szabad egyetlen embertársunkat sem a sátánnal azonosítani. A rózsafüzérnek mint a „Soros-terv” elleni harci eszköznek az emlegetését kifejezetten rossz néven vette, hiszen „az imádság a mi belső életünk”, nem való az Országgyűlés elé.

Aztán eltelt néhány nap, mi pedig bizonyságot kaphattunk arról, hogy Aradszki András valóban nem a saját szakállára bölcselkedett. Csupán az „előzenekar” szerepét játszotta, hangulatilag megtámogatandó Orbán Viktor csütörtöki felszólalását. A miniszterelnök az Emberi Erőforrások Minisztériuma által szervezett, a keresztényüldözést témájául választó konferencián arról beszélt, hogy az üldöztetés nemcsak tőlünk távoli vidékeken, de Európában is zajlik rafinált, szellemi eszközökkel. Orbán Viktor üzenetének lényege, hogy a kormány élére áll az ügynek, vagyis a maga erejéhez mérten megvédi Európa és a világ keresztényeit.

Volt a beszédnek egy akaratlanul is árulkodó kitétele, amely a nemes szándék átgondoltságát és ezáltal a komolyságát kérdőjelezi meg. A miniszterelnök mondandója alátámasztására olyan érvet hozott fel: „mivel mi keresztények vagyunk, a keresztényeken segítünk”. Ez tetszetős ugyan, ám kifejezetten ellentétes az evangélium tanításával. Nem más valójában, mint a pragmatikus politikai logika megnyilvánulása vallási köntösbe öltöztetve.

A kételyeket a két megnyilvánulás nem eloszlatta, sokkal inkább megerősítette. Hogyan akar kormányzatunk kiállni a keresztényekért? Hitelesen fel lehet-e ölteni Krisztus fehér ruháját a folyamatosan szított ellenségkeresés, a harci láz nap nap után tapasztalható hevítése, a háborús pszichózis állandósítása közben? A válaszért érdemes lenne talán felütni a Bibliát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.