A dörzsölt Kubatov

Különös, de a késelős-lincselős jelenet taglalása közben mintha elsikkadna a klubvezetés szerepe.

Szerető Szabolcs
2017. 11. 08. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különös, de a szombati Ferencváros–Debrecen mérkőzés szünetében lezajlott késelős-lincselős jelenet taglalása közben mintha elsikkadna a stadionban uralkodó állapotokért minden körülmények között felelősséget viselő, a belső biztonsági szolgálatot megbízó klubvezetés szerepe. Az eset után a klub képviseletében megszólalók mindössze elvárásokat fogalmaztak meg a rendőrséggel szemben, és együttműködésre szólították fel a szurkolói közösséget. És hárítottak, amikor lényegében kiszűrhetetlennek nevezték, hogy valaki kést (!) csempésszen be a mérkőzésre. Vénaszkenner tehát van, alapos motozás nincs. Ez persze eddig is tudható volt, hiszen az elvileg tiltott pirotechnikai eszközök bevitele a magyar stadionokba sohasem jelentett megoldhatatlan kihívást a drukkereknek.

A mostani történet nem érthető meg az előzmények nélkül. A kezdetben a szurkolók széles körében szimpátiával fogadott, a Fidesz felső vezetéséből érkezett klubelnök az új stadion építésével nekilátott a Kubatov-terv végrehajtásának. A valóban európai színvonalú arénába egy domesztikált, végső esetben lecserélt szurkolótábort képzelhetett el. Aki nem fogadja el a feltételeit – vénaszkenner –, annak kívül tágasabb, és hát a magasabb jegyár is egyfajta szűrő lehet. Jöhetnek a „békés családok”, akik élettel töltik meg az új és modern stadiont. Csakhogy itt egy kis hiba csúszott a számításba. Magyarország nem Anglia: sem széles középosztályunk, sem színvonalas futballunk nincs. Tapasztalatból tudom, az NB I-es mérkőzések rendszeres látogatásához kell némi fanatizmus. Kubatov és a szurkolói csoportok állóháborúja a szenvedélyüktől fosztotta meg azokat, akik képesek a lelátóról győzelembe hajszolni kedvenceiket (ezek az emberek a másodosztályba történt „száműzetés” idején is kitartottak a csapat mellett). A klubvezetés saját, a szabályokat elfogadó új kemény mag megszervezésével is próbálkozott, évek múltán azonban bebizonyosodott: ahogy egy demokráciában a népet, úgy a Fradinál a szurkolókat sem lehet hatalmi szóval lecserélni.

Nem világos, hogy végül minek volt köszönhető a klub és a drukkerek váratlan és kissé körmönfont tartalmú kiegyezése; meglehet, van összefüggés a közelgő választással. Mert bár Kubatov Gábor mindig azt állítja, hogy a Ferencvárostól távol tartja a politikát, ő mégiscsak a Fidesz egyik alelnöke, klubelnökként is vérbeli fideszesként bánik a sajtóval, és mintha a választási irodánál történt emlékezetes botrányhoz is lett volna némi közük hozzá köthető „fradistáknak”. Akárhogy is, a megegyezés híre óriási örömöt szerzett a sokat emlegetett Fradi-családnak, és rögtön meg is telt szurkolókkal a stadion, ahol a hangulat szombaton végre igazi futballmérkőzést idézett.

Hideg zuhanyként ért ezek után mindenkit a véres incidens híre. Az információk szerint a késelő a Kubatov által „megbízott” korábbi vezérszurkoló volt, akinek azóta felvételeken is látható brutális bántalmazását kínosan hosszú ideig nem szakította meg a biztonsági személyzet. Az elkövetők tettére nem mentség, de az egymással – éppen a klubelnök miatt – haragban álló szurkolók jelenléte nyilvánvaló kockázatot jelentett. Különös, hogy erre az illetékesek nem készültek. Csak a gondviselésen múlt, hogy emberéletben nem esett kár. A bekamerázott arénában történtek részleteit minden bizonnyal tisztázni fogják, a bűnösöket megbüntetik. Az viszont talán soha nem fog kiderülni, hogy spontán esemény vagy szándékos provokáció vezetett az erőszakhoz.

Ami történt, a Kubatovval megegyezett, „szkennerellenes” szurkolóknak nem lehetett érdekük. Ők ugyanis garanciát vállaltak a balhé elkerülésére, amire a helyszínen is nyomatékosan felhívták a figyelmet. Most azonban a szektorbezárással máris a stadionon kívül találják magukat, a közvélemény számos korábbi eset táplálta ítélete pedig őket sújtja: ezekkel mindig csak a baj van! A dörzsölt politikus, Kubatov Gábor mossa kezeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.