A Nyugat meghódítása

Olyan küzdelmet vizionált a miniszterelnök, amelynek megvívásához sokszor négy év kormányzásra van szükség.

Szerető Szabolcs
2017. 11. 12. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiszünk a szeretet és az összefogás erejében. Rég nem hallott mondat hagyta el a Fidesz elnökének száját, miután pártja kongresszusán újabb két évre megerősítették pozíciójában. A 2002-es vesztes választás kampányfinisében mondta ezt Orbán Viktor; aligha tévedek nagyot, ha azt feltételezem, a mostani Fidesz-kormány és az általa működtetett propagandagépezet tevékenységéről kevesen asszociálnak a szeretet és az összefogás fogalmaira. Bármennyire is kíméletlen politizálás jellemzi a Fideszt a számos jel szerint már-már a társadalmi békét veszélyeztető folyamatos ellenségképzés közben, egy vezető számára fontos, hogy ne csak a pillanatot uraló, hanem a jó, az erkölcsi igazság oldalán álló személyiségként mutassa magát a közönségnek. Amikor azonban a kormányfő azt fejtegette, hogy elutasítja az emberek faji vagy osztályalapon történő megkülönböztetését, eszünkbe juthattak a bevándorló- és Soros-ellenes hergelés keltette indulatok, az etnikai homogenitásról vagy a migránsmentes övezetről szóló mondatok.

A Fidesz tegnapi kongresszusa precízen megírt forgatókönyv szerint zajlott. A nem kormánypárti sajtótól lényegében elzárt tanácskozáson ismét pontosan annyi jelölt közül választhattak a küldöttek, ahány betöltendő poszt volt, Kövér László a lényegre tapintott a kevés spontán megnyilvánulás egyikeként elsütött tréfájával: „A Fidesz egy demokratikus párt, mindenki azt csinálja, amit mondanak neki.” Bizony, a miniszterelnök is a papírra szegezett tekintetét alig-alig felemelve mondta el monoton hangon a felszólalását. Mielőtt erre rátérnék, egy kis kitérő. Semjén Zsolt hozzászólása mutatta meg a legérzékletesebben, hogy a politikusi beszéd a legritkább esetben épül tisztán igaz vagy hamis állításokra. A KDNP elnöke máig érvényes tanulságként az 1994-es választást idézte, ahol az MSZP nagy győzelmet aratott, hiába szerzett több szavazatot a darabokban indult jobboldal. Ide sorolta a Fideszt is, amely a valóságban nem egyedül, hanem az SZDSZ-szel szövetségben, egy liberális blokk részeként szerepelt. Amit Semjén mondott, nem hazugság, csak van benne egy finom csúsztatás.

Orbán Viktor beszéde is tele volt ilyenekkel. Igazságtalan azt állítani, hogy a kormányzásról adott összegzése teljesen elrugaszkodott a valóságtól. Nem, csak éppen bizonyos eredmények felnagyítva, a kudarcok elkenve jelentek meg. A kivándorlásról nem nagyon esett szó a munkaerőhiány okaként, a leszakadó régiókról festett kép legfeljebb nyomokban tartalmazta a valóságot, míg a közbiztonság esetében a miniszterelnök mintha tényleg elhinne minden statisztikai adatot. És hogy lehet létbiztonságról beszélni, amikor a családok nagy részének a felmérések szerint nincs megtakarítása?

A Fidesz elnöke jól tudja, hogy szellemi, lelki alapok nélkül hosszú távon nincs sikeres politika, s a kampány idején meg kell fogalmazni, mi végre is kér valaki felhatalmazást a választóktól. Amit erről hallottunk, a híveket könnyen lázba hozhatja, másokat viszont legalábbis elgondolkodtathat. Ezt a részt a megvédendő eredményeket, értékeket leltárszerűen felsoroló Kövér László vezette fel, aki a nyugati világról szólva liberális demokráciának hazudott új totalitarizmusról beszélt. Orbán Viktor szerint az ő és a mögötte álló politikai közösség célja nem kevesebb, mint a globalista elit legyőzése, vagyis a nyugati világ átformálása a nemzeti és keresztény eszme jegyében. A szabadság népét tehát megint harcba szólítják; lássuk be, mennyivel magasztosabb, lelkesítőbb ez, mint olyan földhözragadt dolgokról vitatkozni a hazai ellenzékkel, mint a bérunió, az egészségügy, az oktatás, ne adj’ isten a korrupció?! Olyan küzdelmet vizionált a miniszterelnök, amelynek megvívásához, úgy sejtem, nem még egyszer négy, hanem sokszor négy év kormányzásra van szükség.

Kíváncsi vagyok, lehet-e még tavaszig emelni a tétet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.