A világvége elmarad

Az amerikaiak közel-keleti muszlim szövetségesei olyan mértékben függnek az Egyesült Államoktól, hogy teljesen meg van kötve a kezük.

Földi Bence
2017. 12. 27. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyeregben érezheti magát Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke. December elején jelentette be, hogy a jövőben Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, és átköltözteti oda az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból. A döntés alapvetően belpolitikai természetűnek tűnik, hiszen Trump ezzel egyrészt teljesíti egyik fő kampányígéretét, magához édesgetve a hívő republikánus szavazókat. Másrészt az Izrael melletti markáns kiállással látványosan szakított elődje külpolitikájával, ismét csak gesztust téve szavazóinak – erre szüksége is van, hiszen népszerűségi indexe rekordalacsony. Harmadrészt elterelte a figyelmet az elnökválasztásba való állítólagos orosz beavatkozással kapcsolatos nyomozásról is.

Az elnök stábja – főként az izraeli lobbival igen jó viszonyt ápoló veje, az elnöki külpolitikát állítólag nagyban meghatározó Jared Kushner – nyilvánvalóan gondosan megtervezte a lépést. Nem engedtek volna a lobbistáknak, ha számukra nem lenne összességében hasznos a bejelentést követő folyamat. Nyilván sejtették, hogy a muszlim világban komoly indulatokat vált ki a döntés, csakhogy a nemzetközi politikában a puszta felháborodás nem sok vizet zavar. Az ENSZ Biztonsági Tanácsában az amerikai vétóról pattantak le, a közgyűlésben pedig az országok többsége elítélte ugyan Washingtont, ám ennek semmilyen következménye nem lesz. Főleg annak függvényében igaz ez, hogy az amerikaiak közel-keleti muszlim szövetségesei olyan mértékben függnek az Egyesült Államoktól, hogy teljesen meg van kötve a kezük. Trump ráadásul még az ENSZ-tiltakozást is a saját javára tudta fordítani. Hiszen szintén kampányígérete volt, hogy felülvizsgálja az amerikaiak részvételét a nemzetközi szervezetekben, így az ENSZ-ben is. Az alternatív jobboldal karácsonyi ajándékként üdvözölte, hogy 285 millió dollárral kevesebbet utalnak a világszervezetnek, annak ellenére, hogy ez már jóval a szavazás előtt eldőlt.

Közben gőzerővel megindult a zsidó lobbitevékenység az ENSZ-szavazáson tartózkodó, vagy éppen az amerikaiak és Izrael elítélésére voksoló államokban. Láthattuk ezt Magyarországon is, ahol a Mazsihisz és az Emih egyaránt amellett érvelt, hogy Orbán Viktor kormányának is el kellene ismernie Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Az elmúlt hetekben az izraeli sajtó is igyekszik nyomást gyakorolni ezen országokra, a bejelentés után Magyarországról is megírták, hogy csatlakozhat Trump kezdeményezéséhez. Ám úgy fest, a magyar kormányfő hiába borult össze a nyáron izraeli kollégájával, Benjamin Netanjahuval, ez végül elmaradt. Annak ellenére, hogy a lépés akár Donald Trumpnál is jó pontot eredményezett volna, amire Orbán Viktor már egy éve áhítozik. Trump számára egyértelműen hasznosnak bizonyult a bejelentés, de a világ számos állama dilemmába került: megéri-e összerúgni a patkót a muszlim országokkal Trump kegyeit keresve? Nem csoda, hogy csak néhány, a térképen is nehezen megtalálható ország követte Amerika példáját, amelyek nagyban függnek is az Egyesült Államoktól. Az izraeli sajtóban felmerült még Szlovákia és Románia is, ám előbbi az egységesnek mondott, de e kérdésben is külön utakon járó visegrádi négyek közül egyedüliként nem tartózkodott az ENSZ-közgyűlési voksoláson, hanem elítélte az amerikai lépést. Így nem várható, hogy pont Pozsony ismerje el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Románia esetében más a helyzet, hiszen hosszú ideje az amerikaiak hű szövetségese, de dilemmája azonos a magyarokéval.

Összességében komoly változást nem hoz Trump bejelentése, hiszen érdemi válaszlépést csak a konfliktus eszkalálása jelentene, ám ez a muszlim államoknak sem érdeke. A döntés csupán egy újabb fontos stációja az Izrael 1948-as megalapítása óta igen lassan zajló, az ország nemzetközi elismertségének maximalizálására irányuló folyamatnak. A bejelentés után világvégét jóslóknak nem lesz igazuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.