Kézitusa

A családtagokkal együtt húszezernyi kötvénymigránson túl hazánk az idén nagyjából annyi menedékkérőt engedett be, mint amennyit Brüsszel kér.

Szerető Szabolcs
2017. 12. 18. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn Kósa Lajos és Debrecen volt a soros. Megtudhattuk: az ország második legnagyobb városában is küzdeni kell az úgynevezett Soros-terv végrehajtása ellen. A miniszter és politikustársai meg is találták a helyi ellenséget egy irodát nyitni szándékozó civil szervezetben, amelyet szerintük gyanús módon támogat a magyar származású milliárdos. A megszólalás már beilleszthető egy sorba: Pécs és Miskolc fideszes vezetői szintén felszólítottak a Soroshoz köthető civilek kiszorítására, Szita Károly, Kaposvár polgármestere pedig bevándorlásszervező irodákat vizionált.

Vasárnap a Tolna megyei Őcsényben időközi polgármester-választást tartottak, mert nemrég legálisan nálunk tartózkodó menedékkérők tervezett üdültetése miatt indulatos jelenetek játszódtak le a faluban, ezek hatására lemondott a településvezető. Fülöp Jánost nagy fölénnyel újraválasztották; az állítólag durva kampányban és a régi-új polgármester nyilatkozataiban nem nagyon bukkant fel sem Soros György, sem a migránskérdés. Ehelyett szegénységről, szociális tűzifáról és a vidék mindennapjait meghatározó egyéb kérdésekről folyt a szó. Vagyis olyan témákról, amelyeket a kormány és a média általa uralt túlsúlyos része minden jel szerint tabuként kíván kezelni, különösen a választás előtt. Ezek helyett és a szocialista kormányok korrupciós gyakorlatát új szintre emelő tevékenységéről a figyelmet elterelendő kínál cirkuszt a Fidesz a népnek sorosozással és a migránshisztéria táplálásával. Persze a kampányban cirkusz mellé kenyér is kell: lassan nem lesz olyan rászoruló, nyugdíjas, óvodás, iskolás széles e hazában, aki ne kapott volna a területileg illetékes fideszes képviselőjelölt nevével, arcképével ékesített tojást, cukorkát, ajándékcsomagot. (Ezekkel az akciókkal legalább közvetve elismeri a kormánypárt, hogy Magyarországon még mindig stabil és nagy a szegénység.)

Őcsény példája is mutatja, hogy az ország amúgy békében ellenne a maga gondjaival, örömeivel az agresszív kormánypropaganda nélkül is. A legújabb nemzeti konzultáció, a képmásával illusztrált kampány után Soros György is felvette a kesztyűt; a hozzá kapcsolható szervezetek intenzívebb tevékenységbe kezdenek hazánkban. Ez felettébb kockázatos vállalkozás, hiszen ürügyet szolgáltat a kormánynak a sorosozó kampány folytatására, új elemekkel való bővítésére – ezt látjuk most a nagyvárosokban, de a „küzdelem” az események dinamikája szerint előbb-utóbb az ország minden pontját eléri –, másrészt csak akkor van értelme, ha komoly erőket képesek mozgósítani, aktivitásra bírni a kormány ellenében. Utóbbira volt kísérlet a hétvégi civil megmozdulás Pécsett.

Csakhogy amíg a miniszterelnök az Európai Tanács múlt heti ülését jellemezve szimbolikusan, nyilvánvalóan csupán hazai használatra emlegetett kézitusát, addig a Soros- és bevándorlásellenes harc színterét az egyes magyar településekre erőltetve ez már korántsem hangzik annyira ártalmatlannak. Az első világháború elkeseredett, véres és leginkább meddő rohamait jellemezte a kézitusa; a harc különösen kegyetlen formája ez, amikor közvetlenül feszül ember az embernek. Ha a következő hónapokban nem szabadulnak el az indulatok, az annak lesz a bizonyítéka, hogy a magyar ember bölcsebb a vezetőinél.

A magyar ellenzék túlnyomó része és az Európai Unió tagállamainak többsége a külső határvédelem kérdésében egyetért Orbán Viktorral. Soros és számos uniós vezető azonban a legális bevándorlás, a kvóták ügyében valóban mást képvisel, mint Budapest. Ez a konfliktus azonban nem jelent közvetlen veszélyt az országra. Ráadásul a propaganda mögötti valóság meghökkentő képet mutat: a családtagokkal együtt húszezernyi kötvénymigránson túl hazánk idén nagyjából annyi menedékkérőt engedett be, mint amennyit Brüsszel kér. Mégsem lettünk bevándorlóország.

A nagy semmiért tényleg kár lenne országos kézitusát vívni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.