Orbán Viktor: Politikai kézitusát vívtunk Brüsszelben

„A hadállásokat meg tudtuk őrizni, de az ellenfeleinket nem tudtuk meggyőzni” – mondta a miniszterelnök.

MN
2017. 12. 15. 5:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A jó hír, hogy egyetértettünk a migráció úgynevezett külső kérdéseiben: határvédelem és a migránsok megállítása a határon kívül. A rosszabb hír, hogy továbbra sem értünk egyet a betelepítések és a bevándorlás kérdésében” – mondta Orbán Viktor Facebookon közzétett, a csúcstalálkozó első napjáról szóló beszámolójában.

„Eddig gyűrtük egymást, kézitusa volt, afféle politikai kézitusa” – szögezte le a miniszterelnök.

Mint mondta, továbbra is sokan vannak – nagyok és erősek – azok, akik nem megállítani akarják a migrációt, hanem be akarják hozni a migránsokat Európába, és utána kötelező erővel szét akarják osztani. „Így Magyarországra is be akarnak telepíteni idegeneket, migránsokat, dacára annak, hogy mi ezt egyáltalán nem akarjuk” – fogalmazott.

Hozzátette, hogy a közép-európaiak jól harcoltak, „a lengyelek, a csehek, a szlovákok, a szlovénok és mi is, a hadállásokat meg tudtuk őrizni, de az ellenfeleinket nem tudtuk meggyőzni”. A vita nem fejeződött be, néhány hét szünet következik, de „márciusban újra találkozunk, és folytatódik a küzdelem a bevándorlás kérdése körül” – közölte Orbán Viktor.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy a csúcstalálkozó pénteken folytatódik gazdasági és pénzügyi kérdésekkel.

Az Európai Tanács szokás szerint mindössze egy Következtetések című dokumentumot ad ki arról, mire is jutottak az állam- és kormányfők. A csütörtökön éjjel, 22.47-kor közzétett dokumentumban egyetlen szó sem szerepel a migrációról vagy a menekültügyi rendszerről, még az sem, hogy később visszatérnek rá. Ez arra is utalhat, hogy valóban nagyon messze voltak a konszenzustól, de arra is, hogy érdemben nem foglalkoztak a kérdéssel.

Orbán Viktor később az MTI-nek azt nyilatkozta, izgalmas, hosszú, komoly és mély vitát folytattak az Európai Tanácsban a kormányfők Jeruzsálem kérdéséről, Magyarország sikerrel képviselte álláspontját. 

A magyar álláspont lényege az volt, hogy az Európai Uniónak semmilyen reakciót nem szükséges adnia az Egyesült Államok kormányának Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő döntésére – mondta. A csúcson ennek megfelelően olyan kompromisszum született, hogy az EU-nak ki kell állnia korábbi állásfoglalásai mellett, tehát a közel-keleti válság megoldásával kapcsolatos eddigi uniós álláspontot kell megerősíteni – ismertette a magyar kormányfő. Hozzátette: a témával kapcsolatban megjelenő, ezen túlmenő nyilatkozatok, értelmezések nem felelnek meg a valóságnak.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.