Őcsényben a régi-új polgármestert választották

A menekültbotrány miatt lemondott Fülöp János nagy fölénnyel győzött.

Vég Márton
2017. 12. 17. 20:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra Fülöp Jánost választották meg Őcsény polgármesterének. A Tolna megyei faluban vasárnap tartottak időközi polgármester-választást, és a szeptember 27-én a menekültbotrány miatt lemondott Fülöp János nagy fölénnyel győzött. Őcsény választási névjegyzékében 2042-en szerepeltek, és mintegy 50 százalékos részvétel mellett a régi-új polgármesterre 592-en szavaztak, míg a fő riválisára, Kozma Zoltánnéra (aki az elmúlt hónapokban ügyvezető alpolgármester volt) csak 213 voks érkezett. Négy jelölt közül lehetett választani, Csapai János 159, míg Guzsván István 59 szavazatot kapott.

„Biztos voltam a győzelemben. Durva kampány volt. Nem kívánok a múlttal foglalkozni. A jövő a fontos, dolgozunk tovább. Sok a szegény a faluban. Nem lesz nagy ünneplés” – mondta lapunknak Fülöp János. A polgármestert szeretik a faluban (lemondásakor is sokan sajnálták a távozását), már több választást is ő nyert. Még 2014-ben egy fideszes jelöltet is legyőzött. Most csak független jelölt volt, a pártok nyíltan nem álltak be senki mögé. Korábban Fülöp egyértelművé tette, hogy Kozma Zoltánnéval nem kíván a jövőben együtt dolgozni.

A kampány során a menekültügy nem volt téma. Pedig Őcsény épp a menekültek miatt lett országosan ismert falu. A településen még szeptember végén tartottak falugyűlést Kozma Zoltánné szervezésében, mert egy panziós menekültcsaládokat szállásolt volna el néhány napra, de a lakosság egy része ezt erősen ellenezte, majd ismeretlenek kiszúrták a vállalkozó autójának kerekeit. A szekszárdi rendőrkapitányság rongálás vétség elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. A 444.hu értesülései szerint a rendőrség elfogta azt a férfit, aki kiszúrta Őcsényben a panziós autójának a kerekét. A lap azt írja, hogy az elkövető beismerő vallomást tett.

Orbán Viktor kormányfő semmi kivetnivalót nem talált a panzióst ért atrocitáshoz vezető esetben. „Nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket” – vélte a miniszterelnök. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig határozottan nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a kormány két éve tartó kampánya tüzelte volna fel az őcsényi embereket.

Polgármester-választás

Szelidné Gerencsér Angyalkát (független) választották meg vasárnap a Somogy megyei Kisbajom polgármesterének – közölte a helyi választási iroda vezetője. Pintér Csilla Judit, a kutasi közös önkormányzati hivatal jegyzőjének tájékoztatása szerint az időközi voksolást azért kellett kiírni, mert a község előző polgármestere, a független Végh Gábor szeptember elején elhunyt. A 301 választásra jogosult közül vasárnap 214-en járultak az urnákhoz.

Szelidné Gerencsér Angyalka 160, Plecskó István (független) 14, Kakas József (független) pedig 37 szavazatot kapott, valamint 3 érvénytelen voksot regisztráltak – ismertette az eredményt a jegyző.

Pusztahencse

A független Bán Istvánt választották meg vasárnap a Tolna megyei Pusztahencse polgármesterének – közölte Gazdag Ferenc, a helyi választási bizottság elnöke.

Erdei Tamás, a györkönyi közös önkormányzati hivatal jegyzője, a helyi választási iroda vezetője korábban arról tájékoztatott, hogy időközi polgármester- és önkormányzati képviselő-választást azért kellett kiírni, mert a község képviselő-testülete szeptember 18-án feloszlatta magát.

Gazdag Ferenc elmondta, hogy a választási névjegyzékben szereplő 816 ember közül 588-an szavaztak.

A településvezetői posztért két független jelölt indult. A korábbi polgármester, Iker Ibolya 269, kihívója, Bán István pedig 288 szavazatot kapott, valamint 1 érvénytelen voksot regisztráltak. A képviselő-testületi helyeket hat független jelölt nyerte el – részletezte a helyi választási bizottság elnöke. (MTI)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.