Buli van

Itt egy csapat sem győzhet. Minden érintettnek lépnie kell valamit, hogy Erzsébetváros legyen egyaránt élő és élhető.

2018. 02. 19. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen kérdést biztosan eldöntött vasárnap az érvénytelen erzsébetvárosi bulinegyedes népszavazás: azt, hogy a politikusok semmilyen körülmények között nem spórolhatják meg a gondolkodást és a cselekvést. Amiért valójában megválasztottuk őket, legyenek bár kormánypártiak vagy ellenzékiek. Legyen szó akár a VII. kerületiek nyugalmáról, akár a 3-as metró akadálymentesítéséről, akár a Római-part árvízvédelméről – hogy csak néhány népszavazási kezdeményezést említsünk a közelmúltból. Az elmúlt években a helyi népszavazási akciók közül a mostani jutott el a végkifejletig, azaz a voksolásig. Sokan csodálkoztak is, hiszen a fideszesek az elmúlt négy évben úgy rettegtek a népszavazásoktól, mint ördög a tömjénfüsttől. Kivéve persze az országos politikai bevétel reményében saját maguk által elrendelt referendumot, vagy a hasonló célú nemzeti konzultációt. Bár a 2016-os kvótanépszavazás ugyanúgy érvénytelen lett, mint a bulinegyed kocsmáinak éjféli zárórájáról szóló, előbbit a hatalom – a 40 százalékot éppen meghaladó részvétel, valamint a kívánt „nem” szavazatok elsöprő, 98 százalékos többsége miatt – „politikailag érvényesnek” nyilváníthatta.

Nem mondható el ez a Belső-Erzsébetváros égető gondjainak ügyében tartott referendumról, amire az erzsébetvárosi választók 16 százaléka sem ment el. Bár a vendéglátóhelyek éjfél és reggel 6 óra közötti zárvatartását igenlők csaknem kétszer annyian voltak, mint a nemmel voksolók, sokat mond, hogy a „győztesek” a több mint 43 ezer erzsébetvárosi választópolgár 10 és fél százalékát sem teszik ki. Nem csoda, hogy a népszavazás kiírását ténylegesen kezdeményező önkormányzat nevében Vattamány Zsolt, Erzsébetváros fideszes polgármestere a Magyar Nemzetnek azt mondta: az érdektelenség miatt az eredmény semmire sem kötelezi őket. Tehát semmiképpen sem lesz éjféli záróra. Ellenben – mondta a kormánypárti politikus – a bulinegyedben élők akaratát igenis figyelembe veszik. Tervezik, hogy újabb javaslatcsomagokat készítenek az estétől reggelig tartó mulatozás által keltett zajok, szagok enyhítésére, az éjjel-nappali buli következményei, a térdig érő mocsok rendszeres eltüntetésére, a drogárusítás, prostitúció kiszűrésére, a világörökségi terület épületeinek védelmére. Nem sikerült tehát a döntés felelősségének az áthárítása, és az is látható, hogy a téma a másfél év múlva esedékes önkormányzati választáson sem hoz sokat senki politikai konyhájára.

A probléma hosszú évek óta ismert. Azonban 2018-ban már a fideszes kerületvezetés sem tehet megalapozottan szemrehányást a 2010 előtti, Hunvald-féle MSZP–SZDSZ-es summantós-privatizálós csapatnak a romkocsmás bulinegyed kialakulásáért. Ami nem mellesleg a Fidesz által irányított államgépezetnek és a haveri vállalkozóknak is évente egyaránt milliárdokat fial. Mindebből azonban alig csepegtetnek vissza a kerületnek, akik együtt élnek a már említett visszásságokkal, a nonstop ordibáló külföldi bulituristákkal, az Airbnb révén a lakóházakat is „kuplerájjá” züllesztőkkel. A népszavazás sikertelensége természetesen az ellenzéki pártok kudarca is, mert akik bennük bíznak, azok sem tudhatták meg, ők mit tennének másként. Hallgatott a kampányban az ellenzék is, mint a sült hal. Pedig már akkor előbbre járnánk, ha a politikusok elmennek a választóikhoz, hogy beszélgessenek velük. Lapunk ezt megtette a népszavazás napján, és kiderült: a választók sokkal érettebben gondolkodnak, mint politikusaik.

Most a hokiból vett hasonlat szerint is buli van. A korongot ilyenkor a játékosok ütői közé dobják, aztán akinek sikerül a leggyorsabban elhalászni, saját játékosához passzolhatja, és indulhat a támadás. Csakhogy itt egy csapat sem győzhet. Minden érintettnek lépnie kell valamit, hogy a bulinegyed ügyében szemben állók, a vendéglátósok és a lakók vágyai is teljesüljenek: Erzsébetváros legyen egyaránt élő és élhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.