Körök a jéghegy körül

A családok kilakoltatásának megtiltása jelképes intézkedés lett volna, egy kis lépés, amit természetesen nem tett meg a Fidesz.

R. Kiss Kornélia
2018. 02. 20. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kampány van, ilyenkor minden politikai erő ígéretekkel halmozza el a választókat. Bár Magyarországon lassan ez a hagyomány is megszűnik. A kormánypártok például a voksolás közeledtével már teljesen elszakadtak a valóságtól, a migránsáradaton és a kősziklaszilárdságú, Szerbiát Magyarországtól elválasztó határkerítés-darabon kívül nincs üzenetük. A víziók, amelyekben ritkán szűkölködött a Fidesz–KDNP, és amelyek előnynek is számíthatnak a politikában, már csak a schengeni határon túl tomboló iszonyatról és a hanyatló Nyugatról szólnak – ahová egyébként nagyjából félmillió honfitársunk tántorgott ki az elmúlt években. A mindennapi életünk, az egészségügy, az oktatás, a lakhatás, a szociális ellátás légüres terek maradtak a kampányban, hiányoznak a jövőbe mutató, nagy ívű elképzelések. Az ellenzék siet is, hogy az üres teret elfoglalja. A pártok a Momentumtól a Jobbikig egy dologban meglepően egyetértenek – és nem abban, hogy le akarnák bontatni a határkerítést, ahogy a Fidesz kampányplakátjai hirdetik. Hanem például abban, hogy nemigen várhat már egy komolyabb állami bérlakásprogram egy olyan országban, ahol az ingatlanárak köszönőviszonyban sincsenek a keményen dolgozó kisember anyagi teljesítőképességével, és a lakást bérlők a jövedelmük akár hetven százalékát is kénytelenek bérleti díjra kifizetni. Eközben az önkormányzatok sokszor forrás hiányában nem képesek gondozni lakásállományukat, sőt van, ahol a költségekre hivatkozva ki is árusítják.

Az ellenzék létező problémára mutat rá, mert a lakhatási kérdésekre a kormánynak nincs átfogó, hosszú távú, rugalmas, szélesebb társadalmi kört hatékonyan megsegítő megoldása. Ez igen kellemetlen helyzet. Nehéz belőle úgy kijönni, hogy azt ismételgetjük, „Soros György”. Magyarországon a megfelelő szociálislakás-rendszer hiányát mindig is megérezték a rászorultak. Az elmúlt években azonban elszabadult a pokol, mert a piacot nem hatotta meg a fülkeforradalom: az ingatlanok vételára és a bérleti díjak a magasságos egekben vannak, a családi otthonteremtési kedvezményről (csok) pedig egy kockás papír és egy ceruza segítségével bárki megállapíthatja, hogy a lakáshoz jutást nem, legfeljebb a lakáscserét segítheti. Nem beszélve arról, hogy a csokot pillanatok alatt beárazta a piac, az alkalmas lakások árai felszöktek, így a támogatás összege jelentős részben az építési vállalkozásoknál landol, tisztes haszon formájában. Ha emiatt megszületik néhány kívánt gyermek is, örvendetes.

A rászorulókból ilyen körülmények között könnyebben lesznek hajléktalanok, a korábban nem rászorulókból pedig szorult helyzetben lévő emberek. A lakhatási probléma a nagyjából 1,3 millió, nem saját tulajdonú ingatlanban élő ember nagy részét biztosan érinti, nem beszélve az elfogadhatatlan minőségű lakásokban élőkről és azokról, akik a saját ingatlan megszerzése érdekében egy életre eladósodtak. A kilakoltatások számának megugrása – 2017-ben 3636 – csak a probléma egy feltűnő szelete.

Az LMP, a Párbeszéd és az Együtt képviselői rukkoltak elő azzal a javaslattal, hogy ne lehessen kilakoltatni gyermeket nevelő családokat: legyen kötelességük az önkormányzatoknak, hogy elhelyezzék őket. Statisztikát senki nem vezet arról, hogy a kilakoltatottak között hány gyermekes család van. Lapunknak a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, Schadl György azt mondta: ez sokszor előfordul. Szerinte tíz-húsz családból emelik ki a gyerekeket évente emiatt, ám „a legtöbb esetben barátoknál, rokonoknál vagy albérletben húzzák meg magukat, így nem szakadnak szét a családok”. Szép kilátások, úgy családpolitikai, mint lakhatási szempontból! A családok kilakoltatásának megtiltása jelképes intézkedés lett volna, kis lépés, amit természetesen nem tett meg a Fidesz. Talán nemcsak azért, mert az ellenzéki javaslatok amúgy is az asztalfiókban landolnak, hanem mert nagyon is világos, hogy a néhány ezer kilakoltatás a jéghegy csúcsa, és a jéghegyek körül hajózgatni nem életbiztosítás. Inkább felhúzták a horgonyt, és elvitorláztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.