Merkel esélye

Angela Merkel utolsó kancellári ciklusát azzal teheti sikeressé, ha új pályára helyezve dinamizálja Németországot.

Stier Gábor
2018. 02. 07. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszületett a megegyezés, húsvétra felállhat az új kormány is. Fellélegezhetnek a németek, s megkönnyebbülten sóhajthat fel Európa is. A német uniópártok és a szociáldemokraták megállapodtak a kormányprogramról, amelynek két oszlopa a szociális helyzettel, valamint az Európával foglalkozó rész. Ezzel teljesül a jólét fenntartására és a stabilitásra vágyó németek óhaja, s felpöröghet az Európai Uniónak a német belpolitika lefagyásával leálló átalakítása is. A nagykoalíció folytatása azonban a tárgyalásokon lezajlott alkudozás ellenére mindenekelőtt azt jelenti, hogy a német érdekek felülemelkedtek a pártérdekeken.

A Jamaica-koalíciónál jóval nagyobb stabilitást ígérő felállás ugyanis megteremti az előfeltételeit Németország európai vezető szerepe kiteljesedésének. Mert hiába használta ki ügyesen Berlin befelé fordulását Emmanuel Macron, Európa domináns hatalma megkérdőjelezhetetlenül Németország. A brexit ezt a státust csak megerősítette, így Angela Merkel mellett Macron csak a Németország túlzott megerősödése miatt aggódók megnyugtatására szolgáló díszlet lehet. Igazán azonban az lehet a megnyugtató, hogy Németország csak egy erős Európa részeként lehet globális szinten is befolyásos. Ezért aztán joggal reménykedhetünk abban is, hogy az uniós reformok tekintetében nem az EU-t tudatosan kettészakító francia, hanem a több sebességet rugalmasan kezelő német elképzelések jutnak érvényre. Annak ellenére, hogy Martin Schulz erősen szimpatizál Macron elképzeléseivel, ám egy német külügyminiszter nem dolgozhat országa érdekei ellen. A hatékonyságot és a különbségeket egyaránt figyelembe vevő megfontoltan haladás, így a marginalizálódás elkerülése egyben Közép-Európa, benne Magyarország érdeke is, így csak remélhetjük, hogy év eleji németországi útján Orbán Viktor nemcsak a CSU-nak kampányolt, hanem a CDU köreit is megnyugtatta Budapest európai elkötelezettségével kapcsolatban.

Az Élysée-palota retorikájának hangsúlyaiból ítélve ugyanakkor Párizs támasza lehet Berlinnek az angolszász hatalmakkal szembeni egyensúly megerősítésében. Az Egyesült Államok ugyanis egyre jobban aggódik Németország megnövekedett gazdasági ereje miatt, s Donald Trump a transzatlanti kereskedelem szabályainak átalakításától az európai feszültség fenntartásáig mindent megtesz Berlin féken tartására. Ez az elgondolás, a német technika és az orosz nyersanyag egymásra találásának megakadályozása motiválja széles geopolitikai összefüggésbe helyezve a Moszkvával szembeni szankciókat is. Merkel így aligha tehet mást, mint felébredve az „amerikai álomból”, Európa és benne Németország érdekeit szem előtt tartva kihasználja a Trump elfordulásával az önálló cselekvésre nyíló esélyt.

Ezzel az eséllyel azonban csak egy öntudatára ébredő, a világháború okozta bűntudaton túllépő, megújult Németország élhet. Merkel tehát utolsó kancellári ciklusát azzal teheti sikeressé, ha új pályára helyezve dinamizálja Németországot. Nem is nagyon tehet mást, hiszen a néppártok általános gyengülése közepette csak új lendületet adva állíthatja meg saját pártját is a lejtőn. A nagykoalíció adta szociális stabilitással a háta mögött ehhez a lecsúszó elégedetlenek és a stabilitást merevségként megélők szimpátiáját egyaránt élvező kihívó, az AfD vitorlájából kell kifognia a szelet. Ehhez pedig most már nem elég a jólét fenntartása. Az elkerülhetetlen generációváltással túl kell lendülni a posztnemzeti kultúrán és ennek jegyében a hitként kezelt multikulturalizmuson is. Ehhez Merkelnek át kell lépnie saját árnyékát is. Valójában ezen múlik, hogy a történelem melyik polcára kerül. Van még négy éve, hogy ne „csak” úgy emlékezzenek rá, mint akinek országlása alatt a körülményekhez képest nyugodt és gazdag, ám unalmas és ambícióktól mentes volt Németország.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.